Ohrabrujuće najave za bh. dijasporu su pristigle nakon problema: Uprava aerodroma u Tuzli pregovara s Wizz Airom, Ryanairom, a postoji interes i iz Crne Gore

Međunarodni aerodorm u Tuzli (MAT) našao se u problemima nakon što je kompanija Wizz Air odlučila da zatvori svoju bazu i ukine većinu linija. Prije toga svoje poslovanje u Tuzli suspendirala je i kompanija Ryanair, a oni su kao razlog naveli taksu od tri KM po prevezenom putniku, koji propisuje Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA).

Ohrabrujuće najave

Nezvanično saznajemo da Uprava MAT-a pregovara sa više aviokompanija da bi nadomjestili izgubljene linije, jer Wizz Air svoja dva bazna aviona izmješta u septembru.

Kako se saznaje, održana su dva sastanka s predstavnicima Ryanaira i njihov glavni zahtjev je ukidanje takse od tri KM po prevezenom putniku.

Također, obavljeni su razgovori i s predstavnicima Wizz Aira, ali i još nekim aviokompanijama.

Kada je u pitanju taksa od tri KM, uprave aerodroma u Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci obratile su se svim nadležnim institucijama, među njima i Ministarstvu prometa i komunikacija BiH i BHDCA-u s molbom da taksa bude ukinuta, jer koči razvoj sve tri zračne luke.

Upravi Aerodroma u Tuzli cilj je od septembra popuniti rupu koju je ostavio Wizz Air te napraviti dogovore s aviokompanijama za zimski red letenja koji počinje od 1. novembra.

Inače, Wizz Air će iz Tuzle nastaviti sa letovima do Basel Mulhousea, Dortmunda, Frankfurt-Hahna i Memmingena.

-Air Montenegro nas je kontaktirao s upitom o infrastrukturi kojom raspolažemo, imamo li gorivo, s kolikim parkingom raspolažemo, koje su određene cijene…

Nismo imali sastanak na kojem bi pričali o nečemu ozbiljnijem – kaže Dževad Halilčević, direktor MAT-a i priznaje da postoje pregovori s drugim aviokompanijama, ali o detaljima ne može govoriti.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.