Ohrabrujuće vijesti za bh. dijasporu iz Tuzle su pristigle: Dvije aviokompanije zainteresirane za uspostavu letova, moguć i povratak Ryanaira

Dvije aviokompanije zainteresirane su za uspostavljanje letova sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli. Pozitivna je ovo vijest nakon što je Wizz Air odlučio zatvoriti svoju bazu te drastično smanjiti broj operacija.

Niskobudžetna aviokompanija Wizz Air donijela je odluku o tome da u septembru ove godine zatvori svoju bazu na Međunarodnom aeordromu u
Tuzli te drastično smanji broj operacija.

Ovo je posebno zabrinulo bh. dijasporu koja je u velikoj mjeri koristila usluge tuzlanskog aerodroma i navedene aviokompanije.

Odluka Wizz Aira, a kako smo to ranije objavili, utjecat će i na prihode tuzlanske zračne luke, međutim, menadžment aerodroma traži način da nadomjesti linije koje će biti ukinute.

Kako javlja Klix.ba, dosad su samoinicijativno dvije aviokompanije iskazale zainteresiranost za moguću uspostavu svojih linija iz Tuzle te su početni pregovori već obavljeni.

Prema riječima njihovog izvora, jedna je nacionalna aviokompanija dok se druga bavi charter operacijama, s tim da bi u kontekstu Tuzle mogli preorijentirati svoj način poslovanja.

Nakon obavljenih početnih razgovora, uskoro bi trebalo uslijediti i zvanično dostavljanje ponude kompanija, što će biti korak bliže ka uspostavljanju saradnje.

Ukoliko sve bude teklo po planu, prve linije bi se eventualno mogle očekivati u septembru ili s početkom zimske sezone letenja.

Međunarodni aerodrom Tuzla nakon perioda pandemije koronavirusa ponovno je počeo stajati na svoje noge, a poslovni rezultati za ovu godinu su odlični. Unazad nekoliko mjeseci bilježe svoje lične rekorde, a u julu su prevezli blizu 70 hiljada putnika.

Najveći dio osoba prevezen je posredstvom aviokompanije Wizz Air sa čijim predstavnicima je nakon donošenja odluke, a kako je potvrđeno za Klix.ba, menadžment tuzlanskog aerodroma obavio razgovore.

Kako je potvrđeno, njihova odluka o zatvaranju baze i dalje je na snazi, a linije do Basel Mulhousea, Dortmunda, Frankfurt-Hahna i Memmingena ostaju.

S druge strane, razgovori su vođeni i sa predstavnicima aviokompanije Ryanair koja je trenutno suspentovala letove iz Tuzle, a povratak bi mogao uslijediti ukoliko im se ukine taksa od tri konvertibilne marke, koliko moraju izdvajati po putniku.

Upravo zbog ove takse, koja je sporna za Ryanair, letovi iz Tuzle su privremeno suspendovani, a ponovo bi mogli biti uspostavljeni ako Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) udovolji njihovom zahtjevu.

Inače, zahtjev za ukidanje ove takse pored Tuzle, podnijele su i uprave aerodroma u Mostaru i Banjoj Luci. Svi oni su se obratili Ministarstvu prometa i komunikacija BiH i BHDCA-u.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.