Ohrabrujuće vijesti za bh. dijasporu: Još jedan evropski gigant bi mogao stići na Međunarodni aerodrom Sarajevo

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je objavila još jedan konkurs za nove linije s Aerodroma Sarajevo. Konkurs je identičan onom prošlom, osim što je sada predviđen i avion od 50 mjesta, dok je na prošlom bilo minimalno 100 mjesta.

Ponovljeni konkurs

Nije tajna da se ovaj konkurs ponavlja kako bi se na isti javio Norwegian Airlines koji je zakasnio na prošli konkurs te se istim nije mogao kvalificirati, a što je i više nego bitno za Sarajevo, piše avioportal Zamaaero.

Ohrabrujuće vijesti za bh. dijasporu

Sarajevu ozbiljno nedostaju linije za Kopenhagen, te cjelogodišnja linija za Štokholm s najmanje dva leta sedmično, koja se sada operira tek jedan let sedmično u sezoni, a dobro bi mu došli i letovi za Helsinki, te cjelogodišnja linija za Oslo (sada je Norwegian operira kao sezonsku).

Sve ovo može dobiti s Norwegianom. Kako Norwegian ima baze još i u Bergenu, Stavangeru, Trondheimu, Rigi, Malagi, Alicanteu i Barceloni, nije nemoguće da otvori još neku liniju iz Sarajeva uz Oslo, Štokholm, Kopenhagen i Helsinki.

Interes pokazao i SAS

Prema izjavi Turističke zajednice Kantona Sarajevo, interes za letove prema Skandinaviji ima i SAS.

Stoga je jasno da se konkurs u prvom redu ponovio radi Norwegiana i SAS-a što je u konačnici i dobro, te sve pohvale Kantonu i Aerodromu Sarajevo.

Na prošlom konkursu LOT i TUI nisu dostavili sve potrebne dokumente, što bi ovog puta mogli učiniti.

Smanjenje aviona na do 50 mjesta bi itekako odgovaralo LOT-u koji u načelu leti u regiju sa E170 i E175. Konkurs je otvoren do 28.12.2023.

ČITAJTE I OVO: Novi avioprevoznik leti iz Tuzle ka evropskim destinacijama: Linije za Švedsku, Dansku, Holandiju i Njemačku već od 18. decembra

Podsjećanja radi, nakon prvog konkursa, dogovorene su linije Ryanaira, Wizz Aira i Sunexpressa, prenosi Biznisinfo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.