Okončan sastanak Aleksandra Vučića i Christiana Schmidta u Beogradu: Da li je za Milorada Dodika napravljena strategija?

U Beogradu je danas, u prijepodnevnim satima održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Iako nije bilo organiziranog obraćanja medijima, nakon sastanka su odaslane kratke poruke i očekivanja. U saopćenju iz ureda predsjednika Srbije je rečeno da su bivši visoki predstavnici nerijetko jednostrano posmatrali stvari u BiH, a da od Schmidta očekuju da ima izbalansiran pristup.

Vučić je poručio da Srbija poštuje cjelovitost BiH i integritet, uz naglašavanje integriteta entiteta RS.

Ponovio je da građani BiH trebaju odlučivati o svojoj sudbini uz što manje mkiješanja sa strane, naglasivši da Srbija i BiH mogu brže razvijati ekonomske odnose.

Tema razgovora Vučiča i Schmidta je bila trentna politička klima u BiH. Schmidt je kazao da je funkcionalnost BiH neophodan faktor kako bi se došlo do stepena kada međunarodna supervizija više nije potrebna.

Ni Schmidt ni Vučić u saopćenju se nisu dotakli Milorada Dodika, s obzirom da Dodik uopšte ne priznaje visokog predstavnika niti se do sada sastao s njim. Nesumnjivo je to bila jedna od tema razgovora, a nije isključeno da se razgovaralo i o strategiji kako prevazići taj postojeći problem – prenosi Klix. Da li će Vučić u tome uraditi svoj dio posla bit će poznato uskoro, naročito nakon posjete Angele Merkel Beogradu, što je planirano slijedeće sedmice.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.