Okršaj predsjedničkih kandidata je očito već počeo: Denis Bećirović otvoreno i javno poručio Bakiru Izetbegoviću da ne izaziva tenzije i strah i da ne nanosi štetu BiH

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović danas je posjetio Mostar i sastao se s predstavnicima opozicionih stranaka u najvećem gradu na Neretvi uoči početka kampanje pred nadolazeće izbore koji će se održati u oktobru ove godine.

Tim povodom je na Španskom trgu u Mostaru medijima kazao da je njegova kampanja pozitivna i čista, te naglasio da je on prvi kandidat od svih članova koji su se kandidirali za Predsjedništvo koji je još 3. jula jasno izložio šta je njegova vizija, koji je program, šta su prioriteti i kako to treba realizirati.

“Volio bih da i moj protukandidat prije svega iz SDA Bakir Izetbegović vodi pozitivnu, a ne negativnu i prljavu kampanju. Za razliku od njegove negativne kampanje moj prioritet su prije svega ekonomija, razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

Drugo što želim da posebno podcrtam jeste da imam konkretan program kako osigurati ljudima sigurnost u ovoj državi i stabilnost. U tom smislu želim reći da nije teško usporediti aktivnosti mene i gospodina Izetbegovića, jer smo u zadnje četiri godine djelovali u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Gospodin Izetbegović u zadnje četiri godine u tom državnom organu nije progovorio ni jednu riječ o pitanju sigurnosti i odbrane za razliku od mene.

Međutim ova dva mjeseca pred izbore priča o prebrojavanjima i o dronovima, izaziva tenzije i strah, te nanosi evidentno štetu državi BiH. Za razliku od njega moj pristup kada je riječ o sigurnosti i odbrani je puno odgovorniji i ozbiljniji.

Mislim da treba poštovati legalne organe države BiH da moramo strateški organizirati Oružane snage BiH, inovirati i dopuniti sigurnosnu strategiju BiH.

Na kraju i provoditi usvojenu odbrambenu politiku BiH, jer moramo znati da su Oružane snage BiH prema zakonima ove zemlje garant nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Dakle naš cilj nisu tenzije i strah već stabilnost u ovoj zemlji i okretanje BiH u pravcu ulaska naše zemlje u punopravno članstvo Evropske unije i NATO Saveza”, kazao je Bećirović u Mostaru – prenio je Klix.

Zato građanima poručuje da je 2. oktobra cijela zemlja pred izborom na jednoj strani da budu ujedinjeni za slobodnu BiH ili na drugoj strani da se definitivno podjele u tri etnička geta.

Ali kako je naglasio širom BiH se vidi ogromna svijest i energiju kod ljudi da se 2. oktobra napravi pozitivan preokret.

Predsjednik Prve mostarske partije Semir Drljević Lovac je iskazujući podršku Bećiroviću kazao kako ne zna ni jednog kandidata koji ima prijatelja u Evropi dok Bećirović ima iz najveće države otvorenu javnu podršku iz Bundestaga.

“Ja ću ovdje u Mostaru na Španskom trgu zahtijevati od njega kad ova bagra koja već najavljuje blokade, a mi u Mostaru znamo kako to SDA i HDZ rade, jer su nama 12 godina uzeli sva ljudska građanska demokratska prava, da kad uđe u Predsjedništvo iskoristi to prijateljstvo

i da to deblokira, te da preko svojih prijatelja u Evropi u startu presiječemo te blokade, koje će nas odvesti ko zna gdje”, kazao je Drljević navodeći kako je to samo jedna od razloga njegove podrške Bećiroviću na predstojećim izborima i da bi ih mogao nabrajati satima.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je naglasio kako su pripreme za kampanju počele i kako se pokušavaju stvari usmjeriti na izborne programe i rješavanje stvarnih životnih problema građana BiH, a ne ponovno na sukobe oko odcjepljenja, teritorijalnog razgraničenja i prebrojavanja po raznim osnovama.

“Logično oni koji su vlast u ovome trenutku SDA, HDZ i SNSD nemaju ni jednu stvar s kojom se mogu pohvaliti u korist građana i onda se bave opozicijom. Bave se našim kandidatom i svak im je drugi kriv osim njih samih.

Rezultat njihove vladavine u posljednjih sedam godina je pola miliona građana koji su napustili BiH i 95 hiljada građana koji su platili 800 KM da se brišu iz državljanstva zemlje u kojoj su rođeni.

O tome želimo da pričamo kao i o katastrofalnoj ekonomskoj situaciji, o problemima radnika i penzionera. Fokusirat ćemo se na te stvari. Naš program ne nudi nikakva obećanja nego rješenja za situaciju u BiH”, kazao je Nikšić.

Također je poručio da to što se bave programom ne znači da neće odgovoriti na svaku laž istinom i pozivati građane BiH da konačno i u BiH svane dan.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.