Olujno nevrijeme stiglo u BiH, na snazi upozorenje: U nekoliko mjesta padao led veličine jajeta

Nevrijeme je tokom dana pogodilo evropske države poput Austrije, Slovenije i Mađarske, a kako je i prognozirano, oluja je stigla i u Bosnu i Hercegovinu. Pojedini dijelovi BiH su već iskusili olujno nevrijeme koje je na naš prostor stiglo iz evropskih zemalja, a tokom večeri se pjuskovi, grmljavina i led očekuju u mnogim gradovima.

Kako navode na stranici BiH meteo koja se bavi praćenjem vremenskih uslova u državi, nevrijeme je za sada primijećeno zapadno od Zenice te istočno od Jajca.

Mnoge općine su pogodili pljuskovi i grmljavina, međutim kratka i jaka oluja je u nekim mjestima sa sobom donijela i krupan led. On je padao u blizini Olova te Zenice, Kneževa, Jajca, Dobretića.

Padavine su najjače za sada u Jajcu pa su zbog toga otkazani i pojedini događaji u ovom gradu.

U BiH je danas i sutra na snazi narandžasto upozorenje zbog bojazni od jakih pljuskova praćenih grmljavinom te lokalnom pojavom grada.

Meteorolozi su upozorili na opasnost od olujnog nevremena u BiH nakon što su pljuskovi praćeni grmljavinom i tučom pogodili Sloveniju.

Destabilizacija vremena je posebno očekivana u brdsko-planinskim krajevima srednje Bosne. Također, najasnažnije nevrijeme se očekuje uz granično područje sa Hrvatskom te na sjeveru i sjeveroistoku BiH.

Večeras stiže i fronta koja okončava talas vrućina i donosi osvježenje koje će se osjetiti za vikend.

Inače, zbog jakih pljuskova praćenih grmljavinom, a lokalno ponegdje i gradom, FHMZ je izdao narandžasto upozorenje za građane.

Istakli su da se u intervalu od 18:00h (večeras) do 04:00h (sa petka na subotu) očekuju padavine širom Bosne.

-Uz obilnije pljuskove može pasti 20-40 litara kiše po metru kvadratnom, praćeno jakim udarima vjetra. Lokalno će padati grad. Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu.

Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć.

Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode, kazali su iz FHMZ-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.