Olujno nevrijeme u Austriji, Švicarskoj, Sloveniji… Poplave, vjetar nosi krovove

Obilna kiša i povećanje razine rijeka i potoka izazvali su velike probleme u Tirolu. Okruzi Imst i Innsbruck-Land trenutno su najviše pogođeni. Nakon poplava i odrona zatvorene su ceste i željeznička pruga. 2500 vatrogasaca je angažirano na poplavama u Tirolu. Situacija u okrugu Imst posebno je teška. Prema procjenama, ondje se može očekivati ponovno povećanje razine Ötztaler Achea, piše Kronen Zeitung.

Trideset kućanstava s oko 70 ljudi evakuirano je u Tumpenu (okrug Ried) u Ötztalu.

Smješteni su u mjesni dom i vatrogasni dom.

U poznatom zimskom sportskom odmaralištu Sölden svi mostovi su zatvoreni iz predostrožnosti. I u Jerzensu su evakuirane tri kuće. Na tom području je nestalo i struje.

Željeznička pruga između Gries am Brennera i Brennera je zatvorena. Lokalna cesta je oštećena u poplavama i također zatvorena.

Danas ujutro operativna uprava vatrogasne postrojbe Innsbruck odlučila je aktivirati mobilnu zaštitu od poplava na području Sill. Zatvorena je pješačka i biciklistička staza od Rapoldiparka do Pradlerovog mosta. Mostove kontroliraju vatrogasci, pišu austrijski mediji.

“Situacija je i dalje napeta i pomno se prati. Kako bi se osigurala najbolja moguća koordinacija u cijeloj zemlji, sada je aktivirano i državno upravljanje operacijama”, rekla je državna vijećnica za sigurnost Astrid Mair.

Jake oluje zahvatile su i Bavarsku, u mjestu Bad Bayersoien vjetar je nosio krovove s kuća.

U međuvremenu je u švicarskom kantonu Ticino u posljednja 72 sata palo više od 350 milimetara kiše. Obilnije padavine danas se predviđaju uglavnom za Predarlje, Tirol, Solnograšku i Korušku, gdje ponegdje već pada kiša. Meteorološki ured GeoSphere Austrija upozorava na mogućnost odrona i poplava.

Nevrijeme već stvara probleme u Tirolu. Zbog odrona su morali zatvoriti i željezničku vezu s Brennerom na granici s Italijom, koja će biti zatvorena do večeri.

U dolini Ötztal potok se već izlio iz korita, zbog čega je tamošnja regionalna cesta zatvorena. Očekuje se da će neki drugi potoci i bujice uskoro početi plaviti.

Prema prognozama kiša će se u većem dijelu zemlje zadržati do utorka. Moglo bi pasti od 60 do 100 milimetara oborine, ponegdje i od 150 do 200 milimetara, posebno u centralnom dijelu Alpa. U austrijskim regijama Štajerska i Gradiška očekuju se povremeni jaki pljuskovi i nevrijeme. U srijedu se posvuda očekuje prestanak oborina. U četvrtak se očekuje djelomice sunčano, iako su još mogući pojedini pljuskovi.

Obilne kiše u nedjelju su zahvatile i jug Njemačke. U gradu Straubingu poplavljene su ulice i podrumi, mnoge ceste zatvorene su zbog srušenih stabala.

Prema izvještajima njemačkih medija, u gradu Bad Bayersoien oluja s tučom i jakim vjetrom odnijela je krovove 150 kuća, a oštećena su i mnoga vozila. U okrugu Kammer u Traunsteinu kran se zbog oluje prevrnuo na kuću.

Snažne oluje, orkanski vjetrovi i tuče veličine oraha poharale su i Italiju. Jaki vjetrovi i grmljavinsko nevrijeme oštetili su desetke automobila i objekata, a vatrogasci su cijelu noć bili na terenu.

Vrlo snažno nevrijeme s jakim pljuskovima, vjetrom i tučom zahvatilo je zapad Slovenije. Dijelovi zemlje su ostali bez struje, voda je ušla u neke trgovine, javlja 24ur. Nevrijeme se zatim premjestilo prema Vipavskoj dolini i Goriškoj. U Ajdovščini je već pala tuča veličine jajeta.

Jako nevrijeme prethodno je zahvatilo i obalu. Zbog kratkotrajnog obilnog pljuska voda je poplavila Skladiščnu ulicu u Izoli. Voda se probila i u neke trgovine, poplavljen je i Prešernov trg, javlja čitateljica 24ur.

Iz saobraćajno-informativnog centra upozoravaju da na pojedinim dionicama ima odrona na cestama na području između Seče i Izole te između Dragonje i Kopra. Olujni sistem nastavlja se kretati u smjeru sjevera prema Gorenjskoj, stoga budite oprezni, upozorava portal Meteoinfo Slovenija.

Pogledajte fotografije iz Slovenije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.