Omladinci stranka našli se u “žestokom” okršaju: Iz SDP-a “podigli prašinu”: “Klasični državni udar najava da će demokratska volja biti pogažena nasiljem”; Odgovor SDA: “Institucije su gorjele za vrijeme vladavine Nikšića”

Forum mladih SDP-a pozvao je pravosudne institucije da poduzmu istražne radnje povodom onoga što smatraju najavom funkcionera SDA o “podstrekivanju na bunt”, a što tumače kao ugrožavanje ustavnog poretka BiH, a sada je stigao i odgovor “omladinaca” iz SDA. Tvrde da Forum mladih SDP-a “ne koristi ni svojoj organizaciji, a kamoli državi i društvu”.

Mladi SDP-a smatraju da je javnost svjedok organiziranog, sistemskog i koordiniranog nastupa predstavnika SDA koji “otvoreno spominju nerede i nemire” jer, kako navode, SDA nema demokratski kapacitet za formiranje vlasti.

“S obzirom na sve izvjesniju opoziciju za SDA, najave da to neće dozvoliti proizvodeći pravnu anarhiju moraju biti tretirane kao antidemokratski čin, odnosno, najava državnog udara. Najava da će demokratska volja biti pogažena nasiljem je klasični državni udar”, smatraju iz SDP-a.

Mišljenja su i da koordinirani medijski nastup upućuje na zaključak da SDA priprema “parainstitucionalni okvir za rušenje poretka”.

“Stoga, pravosudni organi bi morali formirati predmet i istražiti da li se pripremaju sumnjive grupe ljudi na ugrožavanje sigurnosti građana Bosne i Hercegovine. SDA neće spriječiti formiranje vlasti svojim prijetnjama, iako najave koje iznosi vrh SDA moraju i trebaju biti predmet istražnih radnji”, istakli su iz Foruma mladih SDP-a.

Ovako oštro saopćenje dolazi nakon današnje izjave potpredsjednika SDA Edina Ramića koji je kazao kakoće , ukoliko interesi države budu izdani nakon što stranke Osmorke formiraju vlast bez izbornog pobjednika, SDA predvoditi “bunt naroda”.

Stigao je i odgovor “omladinaca” iz SDA

Mladi SDA smatraju kako Forum mladih SDP-a “ne koristi ni svojoj organizaciji, a kamoli državi i društvu”.

“Mlađe SDP-a treba podsjetiti da SDA ima duplo više glasova od SDP-a, a da njihov predsjednik koji pretenduje na poziciju premijera Federacije BiH, nije uspio osvojiti direktni, niti kompenzacioni mandat i da je to jasna poruka građana SDP-u i njegovom predsjedniku”, istakli su.

Stava su da najava mogućnosti da bi na čelu Vlade Federacije naredne četiri godine mogao biti Nermin Nikšić, kod velikog dijela građana izaziva gorke uspomene i sjećanje na period njegove “katastrofalne vladavine”.

“Nju je najbolje opisao član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kratko kazavši: ‘Gori vatra'”, ističu.

Smatraju kako mladi SDP-a trebaju znati da je jedini “državni udar” u postdejtonskoj BiH izveden za vrijeme vladavine njihovog predsjednika Nermina Nikšića.

“Kada su širom Federacije gorjele državne, entitetske i kantonalne institucije. SDA ne potiče nedemokratske metode ni nasilje, ali isto tako nema namjeru da svoju pobjedničku izbornu poziciju prepusti minornim političkim projektima koje okuplja SDP”, zaključuju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.