“Ono kao iznenađujuće, a ptice na grani zanju”: HDZ-ovi europarlamentarci nisu podržali poziv za uvođenje sankcija Dodiku

Hrvatska delegacija u Evropskom parlamentu, odnosno članovi HDZ-a, nisu podržali amandman koji poziva na uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, a koji je dobio podršku u ovoj evropskoj instituciji.

Ovo je za medije potvrdila Željana Zovko, koja je potpredsjednica Odbora za spoljne poslove te delegacije za odnose sa BiH.

Zovko je sramotno rekla da je amandman “došao naknadno”, te da su glasali protiv jer ovo nije uopšte trenutak kada su takvi potezi korisni.

“U BiH treba riješavati problem Izbornog zakona i smirivati tenzije”, zaključila je Zovko.

Kako smo već pisali, Evropski parlament je “osudio secesionizam predsjednika SNSD-a Milorada Dodika” i pozvao Europsko vijeće da uvede sankcije njemu i njegovim saradnicima.

Podsjećamo, Evropski parlament usvojio je amandman trojice zastupnika u okviru godišnjeg izvještaja o Odboru za vanjske poslove koji poziva na sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Amandman su podnijeli zastupnici Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten, a za njega su glasala 504 zastupnika u EP-u.

“EU oštro osuđuje neustavne, secesionističke poteze vlasti RS koje imaju cilj kreiranja paralelnih institucija za lijekove i medicinska sredstva, oporezivanje, pravosuđe, odbranu, i bezbjednost koje bi na taj način oslabile državne strukture Bosne i Hercegovine te postale egzistencijalna prijetnja državnom jedinstvu I teritorijalnom integritetu.

EU osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i Ruskih spoljnih smetnji te poziva Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje I podrivanja suvereniteta I teritorijalnog integriteta BiH” stoji u objavi na Twitteru zastupnika Thijs Reutena.

U amandmanu se oštro osuđuju neustavne secesionističke mjere vlasti RS, čiji je cilj, kako se navodi, uspostava usporednih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja.

U amandmanu se osuđuje i djelovanje vanjskih faktora na stabilnost BiH i uplitanje Rusije u unutrašnju politiku zemlje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.