Opasne reakcije pristižu: Političari iz RS-a opet spominju nemire, ovaj put zbog Bećirovićeve izjave o NATO-u

Političari iz bh. entiteta RS iz vladajućih struktura danas su govorili o potencijalnim nemirima, sukobima i destabilizaciji nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH danas održao sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je danas duboku zabrinutost secesionističkom politikom u BiH koju je nazvao nesmotrenom i opasnom jer podriva teško postignuti napredak i otežava reforme koje bi koristile građanima.

Njegov današnji sagovornik Denis Bećirović je predložio Stoltenbergu nekoliko stvari, između ostalog da nam pošalju konačni poziv u NATO te da obnove prisustvo u vojnim bazama u BiH.

Nije dugo prošlo i krenule su reakcije iz RS-a…

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović rekao je Denis Bećirović svojim izjavama u sjedištu NATO-a u Briselu “želi izazvati nemire i nervozu u BiH”.

Poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković smatra da bi članstvo BiH u NATO-u moglo da izazove nove netrpeljivosti i sukobe na prostoru zemlje.

“Očito da (predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis) Bećirović nije upoznat o dosadašnjim odlukama skupština u BiH, a prije svega Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti zemlje”, izjavio je Petković.

Bećirovićeva kolegica, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, također je kritikovala Bećirovićeve izjave o tome da NATO treba uputiti poziv BiH za članstvo i da se vrate u vojne baze u BiH.

“Smatram da je neodgovorno, nepotrebno, pa i hazarderski upućivati ovakve pozive NATO u situaciji kada znate da u samoj BiH ne postoji konsenzus o članstvu”, istakla je Cvijanović.

Ona je ukazala da to ne bi stabilizovalo, već dodatno zakomplikovalo ionako složenu političku situaciju u BiH.

Cvijanović je dodala da je “jednako bespotreban i neusaglašen i Bećirovićev prijedlog za raspoređivanjem snaga NATO u bazama u BiH, posebno imajući u vidu da je stav svih relevantnih domaćih i međunarodnih institucija, uključujući i EUFOR, da je bezbjednosna situacija u BiH stabilna, iz čega je sasvim jasno da nema nikakve potrebe.”

Cvijanović je izjavila da je prijedlog Denisa Bećirovića NATO savezu da BiH pozove u članstvo plod njegove lične želje, a ne usaglašen stav Predsjedništva, niti BiH.

Podsjetit ćemo da članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nedavno poslala, posredstvom stalnog ambasadora Srbije UN-a, pismo kojim pokušava kod članica Ujedinjenih naroda (UN) izlobirati da ne podrže Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

U tom pismu Cvijanović je govorila o mogućim nemirima ukoliko Rezolucija o Srebrenica bude usvojena.

Ona tvrdi “da bi usvajanje rezolucije potkopalo poslijeratni proces ozdravljenja Bosne i Hercegovine i izazvalo unutrašnje nemire u Bosni i Hercegovini narušivši međuetničko povjerenje koje je od vitalnog značaja za njenu budućnost”.

“Rizikuje ponovno rasplamsavanje tenzija i preokretanje napretka ostvarenog ka miru i stabilnosti u regionu. Da bi bilo koja zemlja članica UN-a podržala ovu rezoluciju, značilo bi nagraditi odmetnutog bosanskohercegovačkog ambasadora za kršenje zakona svoje matične zemlje, lažno predstavljanje stavova Bosne i Hercegovine i pomaganje u rušenju njenog ustavnog poretka. To bi predstavljalo opasan presedan koji podriva vladavinu prava i principe diplomatskog integriteta”, pisala je Cvijanović.

Ovakve neodgovorne izjave i reakcije visokih zvaničnika političara iz RS-a samo dodatnu podižu tenzije u Bosni i Hercegovini, a sve u jeku udara vladajućeg režima u RS-u na institucije i zakone Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.