Opasno se zakuhalo, Denis Bećirović direktno i bez pardona poručio: “Donošenje odluke Christiana Schmidta mora biti zaustavljeno!”

Kandidat opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović dao je izjavu za javnost u vezi s navodnom namjerom visokog predstavnika da donese rješenja Izbornog zakona BiH i vrlo vjerovatno Ustava FBiH.

„Namjeru visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da donese antievropska rješenja Izbornog zakona BiH i vrlo vjerovatno Ustava bh. entiteta FBiH na način da ignorišući presude Evropskog suda za ljudska prava uvodi nove diskriminacije ocjenjujem kao neodgovornu odluku sa dalekosežnim negativnim posljedicama.

Ne prihvatam kao validan argument da je to implementacija Mostarskog sporazuma Izetbegović – Čović jer je to sporazum dva stranačka čelnika koji nikoga ne obavezuje osim njih,“ istaknuo je Bećirović.

„Umjesto da pomogne da od Bosne i Hercegovine pravimo državu građana jednakih prava na svakom njenom pedlju, visoki predstavnik bi najavljenom odlukom nastavio proces teritorijalnog i etničkog cementiranja koji je započet agresijom na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Posebno iznenađuje “trgovanje” procentima zastupljenosti naroda, kao da se ne radi o živim ljudima, sa svojim ljudskim i drugim pravima, različitim sudbinama i nadama da će živjeti u državi uređenoj po evropskim standardima.

Brutalno se ignoriše činjenica da Anex 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma nikad nije implementiran, te se operira sa podacima iz posljednjeg popisa iako je jasno da smo u obavezi koristiti podatke iz popisa iz 1991. godine, poručio je Bećirović.

„Donošenje ove odluke mora biti zaustavljeno. Razum i evropske vrijednosti moraju pobijediti. Posljedice mogu biti nesagledive i tome se svi zajedno moramo suprotstaviti.

Budućnost države Bosne i Hercegovine nije u etničkim i teritorijalnim podjelama, već u izgradnji demokratske, evropske i građanske Bosne i Hercegovine.

Izborni zakon BiH se mora uskladiti sa: evropskim standardima i principima, presudama Evropskog suda za ljudska prava, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima.

Izborni sistem u Bosni i Hercegovini mora imati sposobnost da omogući jačanje političke integracije bosanskohercegovačkog društva, kao i da bude u stanju da vjerno odrazi svekoliku raznolikost našeg društva i osigura mehanizme djelotvorne zaštite interesa svakog segmenta toga društva“, zaključio je Bećirović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.