Opozicija u RS za danas najavila nove proteste u Banja Luci

U Banja Luci je za danas najavljen novi protest opozicionih stranaka iz Republike Srpske zbog, kako su ranije naveli, brojnih neregularnosti i izbornih krađa na nedavno održanim Općim izborima u Bosni i Hercegovini.

Kako su prije dva dana članovi PDP-a na konferenciji za medije kazali, protest bi trebao početi u 18:00 sati u parku Mladen Stojanović odakle će se okupljeni uputiti prema Trgu Krajine gdje će iznijeti svoje stavove.

PDP tvrdi njihova kandidatkinja Jelena Trivić pobijedila na izborima za predsjednika Republike Srpske poručivši da će tražiti da se novim prebrojavanjem glasova spriječi krađa i utvrdi istina – prenosi N1.

Kao dokaz o izbornoj krađi, između ostalog, navode da je stigao nalog da se u izbornoj noći “upada na biračka mjesta, da se krade, križa, izbacuju posmatrači”.

Proteste organizuju SDS, PDP, DNS, SPS i Za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Podsjetimo, prema posljednjim preliminarnim informacijama Centralne izborne komisije (CIK) BiH, Milorad Dodik (SNSD) u vodstvu je za predsjednika Republike Srpske.

S druge strane, Jelena Trivić iz PDP-a hiljadama glasova je iza njega i tvrdi da je pokradena nakon što je proslavila pobjedu u izbornoj noći na Trgiu Krajine u Banja Luci.

To se dogodilo nakon što je PDP saopćio da je ona pobjednica.

Međutim, sutradan su se u javnosti pojavili novi podaci, Dodik u značajnom vodstvu, CIK to potvrđuje, a opozicija počinje tvrditi da je pokradena te se održavaju prvi protesti nakon kojih su poručili da neće biti posljednji.

Dešavanja sa današnjih protesta pratite i na portalu Bhdijaspora.net.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.