Opoziciona Srbija protiv nasilja: “Svi su izgledi da pobjeđujemo u Beogradu”

Prvo obraćanje iz tabora ovog dijela opozicije. U štabu koalicije “Srbija protiv nasilja” rečeno je da vjeruju u izbornu pobjedu u glavnom gradu Srbije. Predstavnik SPN Predrag Mirtović obratio se novinarima nakon zatvaranja biračkih mjesta.

„Što se tiče Beograda, svi su izgledi da će koalicija ‘Srbija protiv nasilja’ ostvariti pobjedu u Beogradu“, rekao je predstavnik SPN Predrag Mirtović novinarima.

Rečeno je i da je „Beogradska arena danas bila sabirni centar fantomskih glasača“ i da cijeli dan dobijaju prijave o paralelnim biračkim spiskovima, a to je osnov za obaranje izbora na tim mjestima.

U Srbiji su danas održani parlamentarni i pokrajinski izbori, kao i izbori za odbornike u 65 lokalnih samouprava među kojima je i Beograd.

Biračka mjesta bila su otvorena u sedam sati, a zatvorena u 20h, kada je prestala izborna tišina.

Pravo glasa ima 6.500.666 birača, dok u Beogradu to pravo ima 1.613.369 birača, a na pokrajinskim izborima 1.669.791 birač – javlja N1 Srbija. Građani su na republičkom nivou mogli da biraju između 18 lista, na nivou Beograda između 14, dok se za pokrajinske izbore kandidovalo 13 izbornih lista.

Zabilježene su i nepravilnosti.

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević objasnio je na konferenciji za novinare da se prvo otvaraju glasačke kutije i prebrojavaju glasovi za parlamentarne izbore, a zatim za pokrajinske i lokalne izbore. Očekuje se da će to trajati dugo.

CRTA je saopštila da je na nivou republičkih izbora za Narodnu skupštinu Srbije izlaznost do 19h bila 55,5 odsto.

Oko 54,8 odsto ljudi je izašlo na izbore u Beogradu i veća je za dva procenta poena u odnosu na 2022. godinu. Reša Nedeljkov, programski direktor CRTA, rekao je građanima koji su se zatekli do 20 časova u redu za glasanje mora omogućiti da to i urade.

“Izborni dan je bio veoma težak i loš, naročito u Beogradu. Prije svega, imajući u vidu kršenja prava birača, što zaključujemo ne samo na osnovu prikupljenih dokaza, već i na izrazito veliki broj koji smo dobili od građana – u odnosu na sve izborne procese koje smo pratili od 2016. godine”, rekao je Nedeljekov.

Naveo je da je zabilježeno i nasilje.

Iz Crte očekuju se da će proces prebrojavanja glasova trajati dosta dugo. Kako bi se obezbjedila pouzdanost i tačnost podataka, Crta će s projekcijom rezultata izbora u javnost izaći tek kad prikupi i obradi podatke sa najmanje 95 odsto biračkih mjesta iz uzorka.

„Po pravilu, prvo stižu podaci sa manjih biračkih mjesta. Obrada podataka sa biračkih mjesta koja imaju više od hiljadu birača ponekad može da traje satima.

U trenutku kada, na primjer, ima više obrađenih podataka sa manjih nego sa većih biračkih mjesta, procjena bi mogla biti iskrivljena“, kažu iz Crte.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.