Osman Mehmedagić Osmica se oglasio nakon što je stavljen na američku crnu listu: “Optužbe protiv mene su neistinite, da postoje dokazi bili bi prezentirani javnosti”

Bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić izjavio je da sve optužbe kojima je Ministarstvo finansija i trezora SAD-a obrazložilo odluku da ga uvrste na listu sankcija su neistinite i nemaju apsolutno nikakvo uporište.

Pozvao je Ministarstvo finansija ili druge institucije SAD-a da, ukoliko imaju bilo kakav dokaz koji potvrđuje iznesene optužbe i dovode u pitanje zakonitost njegovih postupaka, da o tome obavijeste pravosudne institucije Bosne i Hercegovine.

“Vrlo rado ću se odazvati pozivu pravosudnih institucija, potpuno siguran da ništa nezakonito nikada nisam uradio.

Optužbe iznesene na moj račun su me zaista iznenadile, prije svega zbog višegodišnje uspješne saradnje sa institucijama SAD.

Zbog te saradnje od partnera iz SAD-a mi je dodijeljeno Specijalno priznanje”, izjavio je Mehmedagić u saopćenju za javnost.

Upitao je zašto se odmah nije reagiralo, odnosno zašto se s njim sarađivalo do kraja mandata, ako je bilo dokaza protiv njega, ili utemeljenih sumnji.

“Uprkos vrlo indikativnom sadržaju iznesenih optužbi na moj račun, želim vjerovati da one nisu povezane sa aktuelnim političkim odnosima i procesima u Bosni i Hercegovini, te da uvrštavanjem na listu sankcija nisam postao kolateralna šteta u pokušajima usmjeravanja tih političkih procesa”, ističe.

Dužnost generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kako navodi, obavljao je profesionalno i u skladu s Ustavom BiH, zakonima i propisima te da nikada u višedecenijskoj karijeri nije učinio ništa nečasno niti protuzakonito.

“Braniću svoju čast i profesionalni integritet koji sam godinama gradio na svaki mogući zakonit način, stoga još jednom pozivam Ministarstvo finansija SAD-a da ne dovode u pitanje i moj i vlastiti ugled paušalnim optužbama.

Tražim da sve dokaze na osnovu kojih su donijeli odluku o sankcionisanju što prije dostave nadležnim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini”, kazao je Mehmedagić.

KORUPTIVNO DJELOVANJE ZLOUPOTREBOM DRŽAVNIH RESURSA U STRANAČKU KORIST

“U svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, bh. državljanin Osman Mehmedagić “Osmica” zloupotrijebio je javno telekomunikacijsko preduzeće u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.
Mehmedagić je koristio javno preduzeće BH Telekom kako bi sa mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima bh. političara koji nisu povezani sa SDA.

Mehmedagić je također instruirao jednu osobu da nadzire jednog vladinog službenika povezanog sa jednom opozicionom strankom u entitetu Republika Srpska.

Pored toga, Mehmedagić je koristio svoj položaj, prijetio i koristio veze da utiče na kandidate “Osmorke”, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrže SDA.

Također postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama radi vlastitog bogaćenja i bogaćenja njegove političke stranke.

Danas je OFAC uvrstio Mehmedagića na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog saučesništva u, te direktnog ili indirektnog učešća, u koruptivnim aktivnostima koje se odnose na Zapadni Balkan, uključujući koruptivno djelovanje od strane, u ime ili na neki drugi način povezano sa vlastima na Zapadnom Balkanu,

ili od strane sadašnjeg ili bivšeg državnog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, poput pronevjere javnih dobara, eksproprijacije privatne imovine za ličnu korist ili u političke svrhe, ili radi davanja mita – saopšteno je u obrazloženju odluke iz Ambasade SAD.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.