Osnivač SDA Šemsudin Mehmedović odgovorio na gnusne napade iz svoje stranke: Sve spinove i botovske napade potpuno odbacujem kao antidržavne

Šemsudin Mehmedović nije uopšte štedio riječi nakon što je počeo predkongresni verbalni sukob u SDA. Bakir Izetbegović zna da mu se drma stolica pa se prepao. Upravo zbog toga je objavljen pamflet-tekst protiv Mehmedovića na portalu Stav.ba, a to samo dokazuje nemoć trenutnog vrha SDA.

U nastavku prenosimo poduži demant Mehmedovića.

“MIJENJAJMO SEBE DA BI PROMIJENILI SVIJET, ALI I SDA!

U tekstu navodnog autora Mustafe Drnišlića objavljenog 26.5.2023. godine na portalu

Stav.ba pomenuto je moje ime u kontekstu navodne kampanje koju vodim protiv g. Izetbegovića, predsjednika SDA: ”Mehmedović je svojom odlukom da povede kampanju protiv Izetbegovića u pogromaškim medijima, u trenutku kada je Izetbegović ostao gotovo usamljen stojeći na braniku odbrane bošnjačkih političkih prava, te ga napadajući zato što nije pokleknuo pred prijetnjama, pritiscima i ucjenama, ustvari demonstrirao vlastitu nedoraslost za poziciju lidera najjače, najveće i najstarije bošnjačke nacionalne stranke.”

Ne poznajem autora teksta,niti me je kontaktirao u vezi sa nizom tendencioznih i pogromaških navoda, a koji se tiču mog političkog djelovanja, te mi se čini da se pravi autor teksta krije pod pseudonimom “Mustafa Drnišlić”.

Ne želim da vjerujem da iza navedenog pseudonima stoji sam g. Izetbegović, kao nalogodavac ili neko ko želi da mu ugodi svojim STAVOM, ali vjerujem da tekst ne doprinosi rješavanju nagomilanih problema unutar SDA, ne podstiče dijalog i vjerujem da tekst produbljava krizu veoma složenih međuljudskih odnosa unutar SDA. Ustvari to je problem onih koji smatraju da je situacija u SDA sasvim dobra – ali za njih. Isto tako vjerujem da je tekst pokušaj političkog obračuna sa mnom zbog mog javnog djelovanja, stavova, mišljenja i prijedloga koji se, između ostalog, odnose i na stanje unutar SDA .

Zbog javnosti, ali prevashodno zbog članstva SDA, smatram da sam obavezan odgovoriti na navode objavljene u navedenom tekstu.
Autor pod pseudonimom navodi: “A kod Mehmedovića su pogrešni razlozi, pogrešno vrijeme, a naročito pogrešni mediji na kojima je počeo svoju kampanju za predsjednika SDA.”

Očigledno da se ne samo moji RAZLOZI, nego većine članstva SDA ne dopadaju onima koji smatraju da je biti pobjednik – biti bez vlasti na državnom i federalnom nivou, biti pobjednik – izgubiti izbore za člana PBiH, biti pobjednik – izgubiti izbore u RS-u organizirajući propalu koaliciju u RS-u, biti pobjednik – izgubiti koalicioni kapacitet i izgubiti partnere u vlasti,

biti pobjednik – izgubiti podršku USA i kompletnog “Zapada “ koji još donose političke odluke, biti pobjednik znači okriviti sve one koji ne misle da su stranci isključivo krivci za stanje u SDA, biti pobjednik – zaustaviti bilo koju reformu u SDA proklamirajući da smo pobjednici, biti pobjednik – znači izdržati do lokalnih i budućih općih izbora vjerujući da će Bošnjaci ponovo glasati za SDA zbog katastrofalnih grešaka šestorke, biti pobjednik – govoriti govorom rukovodstva SDA da smo pobjednici, a jasno je da nismo.

O tome “Drnišlići“ ne pišu! Lijepo je kada se brani lik i djelo predsjednika SDA, ali ne prihvatam da je predsjednik SDA, kako kaže autor – ostao gotovo usamljen stojeći na braniku odbrane bošnjačkih političkih prava, te ga napadajući zato što nije pokleknuo pred prijetnjama.

„Upravo je ključni problem što je “ostao usamljen”, pa čak da su tačni svi razlozi autora pod pseudonimom, jer predsjednik SDA ne treba biti usamljen u političkoj areni. Mi smo uz njega, ne samo autor teksta u „Stavu“ i dio rukovodstva SDA, (uzgred više sam imao ličnih istupa u zaštiti države nego svi članovi rukovodstva zajedno),ali pisati ovakve članke, nereformisati SDA i čekati buduće izbore u ovakvoj situaciji je poodmakli početak kraja snažne SDA i za sve nas članove SDA .

Takozvani autor lamentira o VREMENU kao o odrednici da se ne bi trebalo “talasati” kao “teška vremena.”
Upravo je SADA vrijeme da reformom osiguramo promjenu da bi upravljali procesima! Danas ne upravljamo političkim procesima.

Danas zbog gore nabrojanih razloga postali smo objekat. VRIJEME u kojoj je S-H sporazum nikad jači o podjeli BiH, imamo novu američku agendu, kada znamo šta radi Srbija, šta radi Dodik u Rusiji ,šta radi Čović i Hrvatska i čime se bavi Visoki predstavnik, šta radi nova vlast. Sada je vrijeme da reformom unutar SDA damo odgovore na ove izazove. Zašto za autora pod pseudonimom nije VRIJEME da ispravljamo stanje i pripremamo se da ponovo upravljamo procesima? Da li ćemo to opet biti “POBJEDNiCi “ i 2024 i 2026 na ovakav način?

Za mene biti pobjednik znači priznati da je vrijeme i da je SDA zbog niza razloga “zrela” za reformu, dubinsku reformu . Biti pobjednik za mene je sve suprotno od onog što sam prethodno naveo, te što promišlja dio rukovodstva SDA, a potvrđuje tekst pseudo-autora.

Što se tiče „pogrešnih medija” za mene nema pogrešnih medija, svi su mediji bitni i svaki korektan medij doživljavam kao korektivni faktor i svaki medij u BiH ima svoje mjesto ili vrijednost. Uvijek ću biti na raspolaganju svakom mediju i neću se zaustaviti u svom medijskom djelovanju za dobrobit svoje države, ali i političke stranke SDA kojoj pripadam.
Dalje, citat:

”No nedavne izjave Šemsudina Mehmedovića u kojima on iznosi svoje političke vizije u kojima kritikuje politiku SDA, promoviše bosanstvo umjesto bošnjaštva, te se čak otvoreno protivi i samom postojanju istinske bošnjačke nacionalne stranke pokazuju da život ponekad zaista imitira umjetnost, u našem slučaju neku kombinaciju tragedije i komedije. Nastranu maloumnost ovakvih ideja…“

Ovdje sam zaključio da se iza pseudonima Mustafa Drnišlić ne krije Bakir Izetbegović, jer on nikada ne bi demantirao svog rahmetli oca koji je rekao: “Ako hoćemo Bosnu i Hercegovinu, onda ne smijemo previše podcrtavati nacionalno pitanje u Bosni i Hercegovini.

Trebamo pokušati da budemo ako je moguće Bosanci ubuduće što više, ne zaboravljajući naravno nikada ono šta smo, ne zaboravljajući svoje tradicije. Niko ne treba da zaboravlja svoje tradicije i nigdje nije uvijet da budete dobar Bosanac, da zaboravite svoje tradicije. Upravo obrnuto stoji stvar. Svako treba da njeguje svoje tradicije, ali i da njeguje jedan ideal bosanske države” (1996.)

Promoviram samo one ideje oko kojih smo već odavno u SDA napravili konsenzus i mislim da ideje nisu “maloumne“ kako ih naziva pseudoautor.

Ja samo promoviram ideje r. Alije Izetbegovića i nisam imao namjeru komplimentirati nikome osim rahmetli predsjedniku iako autor podcjenjivački i uvredljivo navodi: ”U tom kontekstu mu je (meni/np) istovremeno i bitno prikazati Izetbegovića kao nositelja neke loše partikularno – bošnjačke nacionalne politike. Indikativno, prije svega za Mehmedovićeve intelektualne kapacitete, jeste što ne razumije da time ustvari komplimentira Izetbegoviću.”

Naravno, u cilju sprječavanja bilo kakvog mišljenja i da bi se kod članstva SDA i javnosti stvorilo mišljenje i atmosfera da i ja “rušim “ Izetbegovića tekst sadrži uvrede i blaćenje mene i mog političkog angažmana .

Ipak, jedan dio teksta predlaže reformu koju bezuvjetno podržavam.

Podržavam apsolutno ovaj dio teksta: ”Stoga bošnjačka politička kultura generalno, a politička kultura unutar SDA naročito, moraju ozdraviti. Nosioce takvih političkih oboljenja najbrže se dijagnosticira i otkriva putem postavljanja odgovarajućih kriterija i standarda, te ih se promptno stavlja u karantin ili odstranjuje iz Stranke. Ne pušta ih se da napreduju i šire zarazu.“

Naravno, tekstovi ovakvih autora se ne bave stvarnim uzrocima zašto je jedna politička stranka – SDA, iako relativni pobjednik izbora, ostala na margini. Da li su to isključivo krive sarajevska trojka i drugi, Kvinta, HDZ i SNSD, stranački “disidenti”, Rusija, Srbija, Hrvatska, možda Turska…

Na svu sreću ovaj tekst je dokaz stanja odnosa unutar SDA i da dio rukovodstva SDA umjesto da radi na reformama i da pokušava vraćati SDA u procese političkog odlučivanja, ma kako smo svjesni raznih neprijateljstava spram SDA, ono se bavi političkim preživljavanjem i napadima na sve koji ne misle kao oni.

Očekujem da se od ovog teksta ogradi predsjednik SDA, ako ni zbog čega drugog onda zbog činjenice da sam bio njegov protivkandidat za predsjednika SDA i to ću ako Bog da pokušati biti ako dozvole da se organizira Kongres u demokratskom ozračju. Pseudo autora pozivam na javnu debatu o bosanstvu i bošnjaštvu, pa da uporedimo intelektualne kapacitete, ali i da otkrijemo svako svoje namjere!

Da su ovako snažno promovisali Izetbegovića i njegovo umijeće, sigurno bi pobijedio protivkandidate na proteklim izborima za člana Predsjedništva BiH, te pozivam sve one koji zaustavljaju procese pomoću kojih će se SDA vratiti u političke tokove odlučivanja, da se zaustave, razmisle i osiguraju da SDA bude ono što je bila i treba da bude – demokratska stranka i kičma bošnjačkog naroda.

Sve spinove i botovske napade potpuno odbacujem kao antidržavne, koji samo destabiliziraju kako SDA, tako i našu domovinu”, napisao je Mehmedović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.