Oštra reakcija iz RS-a na Schmidtovu izjavu da je garant postojanja ovog entiteta

Ognjen Tadić, savjetnik predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, upitao je večeras visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta kako može postojanje Republike Srpske ili Federacije BiH da zavisi od Dejtonskog mirovnog sporazuma, “dokumenta koji je zaključen nakon njihovog nastanka i zavisi od njihovih potpisa”.

Schmidt je u srijedu izjavio da entiteti u BiH imaju pravo da postoje, jer su dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, ističući da je on, kao visoki predstavnik, garant opstanka Republike Srpske.

“Možda je malo čudno shvatiti tu stvar, ali ako postoje garanti za postojanje Republike Srpske u međunarodnom pravu onda to nije predsjednik RS-a Milorad Dodik, to sam ja”, kazao je Schmidt u emisiji “Mreža” FTV.

Tadić je u reakciji na izjavu visokog predstavnika poručio da se “u BiH barem zna šta je starije, kokoška ili jaje”.

On je netačno naveo kako je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, Bosna i Hercegovina 1. marta 1992. godine, a FBiH 30. marta 1994. godine, te da je Dejtonski mirovni sporazum zaključen 21. novembra 1995. godine.

“Kako može postojanje RS-a ili FBiH da zavisi od dokumenta koji zavisi od njihovih potpisa?”, upitao je Tadić.

Podsjećamo, 9. januara 1992. godine skupština srpskog naroda proglasila je republiku srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, ali je tokom čitavog rata u Bosni i Hercegovini bila nelegalna tvorevina, u skladu sa mišljenjem Međunarodne arbitražne komisije o Jugoslaviji, i međunarodnim priznanjem Republike Bosne i Hercegovine.

Postojanje Republike Srpske priznato je 1. članom dejtonskog Ustava Bosne i Hercegovine iz 1995. godine, u kojem se navodi:

“Republika BiH nastavlja svoje legalno postojanja pod zvaničnim imenom BiH kao država po međunarodnom pravu sastoji od dva entiteta – FBiH i RS”.

VEZANI TEKST: Christian Schmidt jako ozbiljno je poručio Miloradu Dodiku: “Garant za postojanje RS nisi ti, nego ja”

Po Dejtonskom sporazumu, RS je jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine – prenosi N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.