Osvojio je srca prolaznika svojim lijepim potezom: Ovaj dvanaestogodišnjak u centru Sarajeva prodaje limunadu kako bi zaradio džeparac

Raspust je uveliko počeo, a iako su možda oni stariji zaboravili kako je izgledao ovaj, kako ga mnogi zovu, najljepši period života, mališani u njemu itekako uživaju. Jedan dječak zapao nam je za oko, budući da je na simpatičan način odlučio zaraditi svoj džeparac.

Onima koji su ovih dana prolazili pored Velikog parka u Sarajevu, tačnije Parkuše, mogli su zapaziti Leona, 12-godišnjaka koji je po završetku školske godine odlučio pokrenuti svoj mali “biznis” i pomoći prolaznicima da lakše prebrode navalu visokih temperatura – piše Klix.

Igranje sa svojim vršnjacima, ovaj dječak stavio je u drugi plan i u centru grada počeo prodavati osvježavajuće napitke – limunadu i cedevitu. Danas smo ga i sami odlučili obići.

Leonu je u pomoć priskočio i drug Armin koji ima 7 godina, a osim što nude osvježenje za simboličnih 1 – 1,5 KM po koliko prodaju napitke, ovi dječaci trude se da oni uvijek budu sa hladnom vodom, pa čak i ledom. Piće služe u plastičnim čašama sa slamčicom.

Na pitanje kako se dosjetio ove ideje, Leon koji je ove godine završio 5. razred Osnovne škole Safvet-beg Bašagić otkrio nam je da mu je najveća motivacija bila da skupi novac za bicikl. Kako je rekao, ispred parka se nalazi već 20-tak dana, a planira nastaviti prodavati sve dok ne počne škola.

“Planiram raditi dok je raspust, a onda neću moći jer idem u školu”, rekao je.

Nakon što završi sa poslom, dječak uspjeva naći vremena i za igranje sa svojim vršnjacima, a također trenira i nogomet. Kako kaže, još uvijek ne može odlučiti da li mu je draže provoditi vrijeme tu ili sa svojim društvom.

Leon, nesumnjivo, može biti primjer svojim vršnjacima. A osim što prolaznicima u ovom dijelu grada pomaže da se rashlade, osvojio je i njihova srca, te se kraj njegovog štanda uvijek i zaustave, ako ništa da pohvale ideju ovoga dječaka.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.