Otac Ibrahim Bešo koji je ispratio tri sina u Sloveniju: “Ovdje za 24 godine nije to uspio, prije dva dana otišao, jučer radio prvu smjenu”

Mogu se privrediti neki novci, ali kad dođe vrijeme da moraš davati doktoru onda je to sve to nedovoljno, nek ide negdje gdje funkcioniše pravni sistem, rekao je između ostalog Bešo…

Ibrahim Bešo iz mjesta Gornja Rovna kod Busovače je ispratio i trećeg sina za Sloveniju, posljednjeg koji se nalazio u BiH.

Njegov potresna objava na društvenim mrežama nakon ispraćaja sina obišla je zemlju, a on je razgovarao za portal “Avaza” o tome šta je prouzrokovalo njegovu tužnu sudbinu, koja iz dana u dan, čini se, postaje svakodnevnica sve većeg broja ljudi u BiH.

– Moju objavu na društvenim mrežama je srce diktiralo, poslije kada sam pogledao i analizirao, nisam ni mutav ni natprosječno inteligentan, ali tu je u par rečenica sročen presjek situacije života i razloga odlaska sina – počeo je svoju ispovijest za portal “Avaza” Ibrahim Bešo.

Kako kaže, on ostaje sada u Busovači sam sa suprugom i nevjestom. Nevjesta, supruga sina Rasima, koji je prije dva dana otišao je trudna, a njena trudnoća je bila jedan od okidača za odlazak Rasima.

Drugi sin bio medicinar, a radio u drvnoj industriji

– Reći ću istinu koliko god gorka bila. Nastali su neki problemi u toku trudnoće i uz ovjerenu knjižicu, uputnicu, dobija termin kod doktorice u bolnici i kaže doktorica ne može u bolnici, treba privatno.

Svaki njen pregled i kontrola su 100 KM, za njih dvoje, gdje oboje nisu radili to je puno, to je uže oko vrata – rekao je Bešo za “Avaz”.

Kako kaže, to je na kraju prevagnulo vezano za odlazak sina Rasima u Sloveniju.

– To je bila kap koja je prelila čašu, a dosta toga se i prije nakupilo. Jedan sin, drugi, treći – govori tužno Ibrahim.

Drugi sin iako je bio medicinar radio je u drvnoj industriji prije odlaska.

– Kada je aplicirao u Dom zdravlja Busovača ispunio je sve uslove, a primljena je druga osoba. Nakon što je ta druga osoba radila već dva mjeseca njemu nikad nije stigao odgovor Doma zdravlja.

Kada je otišao na probni rad u Sloveniju javio je ženi da digne papire iz Doma zdravlja, jer nisu bili zastarjeli. Kada je nevjesta otišla koverta je bila zatvorena, nikad nije otvorena. Direktor Doma zdravlja je rekao:
“Samo malo gospođo da otvorimo da vidimo o kome se radi”. Kada je otvorio rekao je: “Pa vidi ovaj momak redovno završio, položio državni ispit”.

Nije bio ni u razmatranju. Primljena je osoba kojoj je diploma starija dva dana od dana zasnivanja radnog odnosa i to iz Širokog Brijega – priča Bešo za portal “Avaza”.

Pojašnjava da mu je bilo najgore jer njegova aplikacija nije bila ni primljena.

– Da su bar uvažili njegovu aplikaciju. Hajd to što nije primljen, neko je jači po bodovima, ima veće rogove jer se izborio. To mi je srušilo svijet kada nije uzeto ni u razmatranje – pojasnio je Bešo.

Jedna stranka odgovorna za sve nedaće

Ponovo se vratio na priču o sinu Rasimu.

– Prije dva dana je otišao, a već jučer je radio prvu smjenu. Ovdje za 24 godine nije to uspio.

Sa 19 godina je bio u Njemačkoj u Štutgartu, najmlađi je, po našem bosanskom običaju najmlađi sin ostaje sa roditeljima u porodičnom domaćinstvu i pokušao je svašta, međutim, mogu se privrediti neki novci, ali kad dođe vrijeme da moraš davati doktoru onda je to sve to nedovoljno.

Nek ide negdje gdje funkcioniše pravni sistem – dodao je Bešo.

Kako navodi, nije više stvar ni da li će se imati dovoljno novca, nego stvar povjerenja u sistem.

– Ja sam njih trojicu školovao, radio sam kao oficir i instruktor međunarodnoj zajednici, nisam mutav, ali sam sa jednim danom svog ponosa napustio svoju službu, jer gdje vojska nastaje tu logika prestaje. Neko kaže:

“Ko ne ne glasa za ovu stranku ove godine nema mjesta tu, neće biti raspoređen, unaprijeđen”. Ja ću živjeti po boljim odredbama od svog truda. Ja nisam ni ateista, niti me interesuje partija, ali moju porodicu ne može niko ucjenjivati, vrijedni smo i dao nam je Bog zdravlje – kaže Bešo.

Revoltiran je zbog političke situacije.

– Kada posložim stvari koje se samo mene tiču: Ministarstvo za boračka pitanja drži jedna stranka, Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice, u koju kategoriju pripadam, iako nemam status povratnika 22 godine, drži također jedna stranka, Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i federalno i kantonalno drži ista stranka.

Ista stranka mi je uzela sva ta prava od kojih sam trebao egzistirati. Nisam tražio nikakvu milostinju da mi daju u novcu, nego me pusti da dišem. Guraju se po sergijama i safovima, kako sam i napisao u statusu – zaključio je Bešo za portal “Avaza”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.