Otišao sa 10 godina iz Bosne u Njemačku, a vratio se sa 18: “Roditelji me nisu prepoznali” Nevjerovatna priča o Mirsadu Pivaliću

Mirsad Pivalić iz Donjeg Vakufa danas živi i radi u Njemačkoj, gde je osnovao svoju porodicu, a njegova životna priča krije emotivne detalje. Naime, još kao 10-godišnji dječak pobegao je iz ratom zahvaćene Bosne. Porijeklom je iz Mrkonjić Grada, u kojem je najmanje vremena proveo. Rat ga je natjerao da se od djetinjstva “potuca” po gradovima, u potrazi za mirnim životom.

-Već 33 godine sam u Njemačkoj, da hoće žena, ja bih se sada vratio u Bosnu, ali djeca su već navikla ovdje – počeo je svoju priču Mirsad.

-Imao sam 10 godina kad je počeo rat. Živjeli smo u Mrkonjić Gradu, a onda je počeo nesretni rat.

Da bi nas sklonili, roditelji su nas poslali u selo iz kojeg su, pa da se vratimo kad se situacija smiri.

Potucali smo se po gradovima, a onda otišli u Split. Sestra, koja je tada imala 20 godina, bila je u Njemačkoj i odlučila da me dovede ovdje. Tu sam pošao u školu. – ispričao je.

-U Njemačku sam došao sam, bez roditelja, a kad mi je bilo najteže tad su mi bili najpotrebniji, ali, nije ih bilo. Jedini kontakt održavali smo pismima, preko naših ljudi, koji su išli tamo. U kontaktu nismo bili 2,5 godine. Imao sam nadu da ćemo se kad tad vidjeti.

Nakon osam godina, odlučio se vratiti u domovinu. Kada je došao majci na vrata, nije ga prepoznala. Nije uspio ni otac. Bili su to emotivni trenuci za cijelu porodicu.

-Sa 18 godina sam otišao u Zenicu. Pozvonio sam na vrata svojih roditelja, izašla je mama, koja je samo izgovorila “pogriješili ste stan, postoji još jedan stan gore iznad, možda kod njih trebate ići”.

Tek kad se brat pojavio i stao pored mene, prepoznali su nas. Ja sam sižao niz stepenice, seo i počeo plakati. Roditelji su došli i zagrlili me. Kad smo se vraćali za Njemačku, briznuli smo u plač.

-Trebalo mi je 20 godina da stanem na noge. Sada imam svoju kuću, 5 stanova…

Mirsad danas ima petero djece i živi bolje nego ikad. Njegovu priču pogledajte u videu ispod.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.