Otkazana sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, Dragan Čović poručio da Bošnjaci blokiraju rad institucija

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je otkazana nakon što na sjednicu nisu došla četiri od pet delegata iz reda bošnjačkog naroda.

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda, novu sjednicu je zakazao za sutra u 10 sati.

Nedolazak tri delegata iz SDA i jednog iz SBB-a nazvao je blokadom institucija.

– Obzirom da imamo vrlo jasnu najavu da se jedan dio predstavnika bošnjačkog kluba neće pojaviti na sjednici, što ja doživljavam kao klasičnu blokadu rada institucija BiH, zbog toga predlažem da ne idemo sa ceremonijalom sviranja himne, pa definiranja nazočnosti, ako već znamo unaprijed, da nam je to kazano – naveo je Čović.

Na sjednicu nisu došli delegati iz SDA, Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić te Munib Jusufović iz SBB-a.

“Obratio sam se jučer gospodinu Čoviću sa zahtjevom”

Ovu informaciju medijima je prije sjednice potvrdio Izetbegović kazavši da SDA neće podržati nakaradne prijedloge odnosno, kako je kazao, zakon koji je u koliziji s Ustavom i oko kojeg nema dogovora, te zakon koji nije prošao kroz interresornu grupu.

– Obratio sam se jučer gospodinu Čoviću sa zahtjevom da otkaže današnju sjednicu. Radi se o pokušaju da se donose zakon koji je protivustavan, o kojem nema dogovora jer evo preko godinu trajali su pokušaji da se postignu dogovori, zakonu koji nije prošao kroz Interersornu radnu grupu koja je i napravljena za potrebe definisanja izbornog zakonodavstva – kazao je Izetbegović te nastavio:

– Radi se o zakonu koji je u koliziji sa Ustavom i oko kojeg nema dogovora, zakon koji nije prošao kroz Interresornu grupu, zakon koji će onemogućiti implementaciju presuda suda za ljudska prava i koji ignoriše preporuke OSCE-a koji će garantirati integritet izbora.

Ukoliko bi zakon prošao, a prošao bi glasovima HDZ-a i SNSD-a… Mi iz SDA smo odlučili da zaustavimo donošenje ovog nakaradnog zakona i ne dođemo na sjednicu – kazao je Izetbegović.

O razgovorima prije izbora rekao je da uvijek stoje na dispoziciji, a da je to SNSD odbio, dok su oni bili raspoloženi da razgovaraju o državnoj imovini, te je poručio da je to SNSD-a, a ne do SDA.

Na pitanje da li će doći do blokade institucija rekao je:

– HDZ i SNSD su to i ranije radili, rasplet će se desiti na izborima ove godine. Izbori bi trebali uslijediti, vrijeme je da se počne raditi u skladu sa ustavom i zakonom – kazao je on.

Hitna sjednica je bila zakazana za 11 sati, a na njenom dnevnom redu je bio prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje su predložili delegati iz HDZ-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.