Otkrivene pojedine informacije: Denis Bećirović večeras sa Christianom Schmidtom održava nenajavljeni sastanak

U toku je nenajavljeni sastanak člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta. Otkrivene su pojedine informacije.

Prema informacijama Fene, tema razgovora bi trebao biti odgovor na antiustavno djelovanje iz entiteta Republika Srpska.

Sastanak se održava neposredno pred odlazak Bećirovića u London, a nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt večeras za Face televiziju najavio da će iskoristiti svoje Bonske ovlasti kako bi riješio problem koji pravi Milorad Dodik.

“Stvari sam jako ozbiljno shvatio. Moja pozicija postoji da bih mogao zaštiti i zemlju i njene građane.

I nakon groznih vremena, moramo osigurati da gradimo mirno društvo, a ovo što sad imamo je pokušaj uništavanja tog društva.

Ovo je ozbiljan napad, ali mogu reći, budite spremni, bit će i ozbiljna reakcija”, najavio je Schmidt.

Naglasio je da “ide u pravcu donošenja odluka”, ističući da će to biti uskoro, ali nije želio precizirati kada.

“Ako pitate fudbalskog trenera za sljedeću utakmicu koga će staviti da igra, on će vam reći ne mogu vam to objaviti jer ne znam. Još uvijek razmišljam o tome, razmišljam o konačnim odlukama koje ću donijeti pred samu utakmicu… Mislim da će (odluka Schmidta) biti u neko očekivano vrijeme”, rekao je.

Kazao je kako je oduvijek težio ka tome da se zadrže mirne vode u politici, ali da je sada vrijeme za donošenje snažnih odluka.

“Večeras ću prespavati, još ću malo razmisliti, ujutru ću se probuditi, također razmisliti i onda vidjeti kakav mi je raspored narednih dana”, kazao je Schmidt odgovarajući na pitanje kada će donijeti odluku o Miloradu Dodiku.

Osim nepoštivanja Ustavnog suda BiH što je trenutno aktuelna tema, dotaknuo se i državne imovine kazavši da to što Milorad Dodik ima vlast u RS-u ne znači da je sve što tamo postoji njegovo.

Na njegovu reakciju su pozvali predstavnici Trojke nakon što je NSRS donijela zakon o nepoštivanju Schmidtovih odluka. Bećirović je prilikom govora tokom Kurban-bajrama poručio da strancima daje sedam dana da reaguju.

“Jučerašnjom odlukom je izvršen najteži udar na Dejtonski mirovni sporazum. Toga moraju biti svjesni svi. Ovo što radi Dodik i njegovi sljedbenici to je velika nesreća i za RS, cijelu BiH i regiju.

Jedini dobitnik iz njegove politike je Putinov režim u Moskvi. Toga moraju biti svjesni i na Zapadu. Stoga, želim upozoriti sve one koji mogu djelovati da je krajnje vrijeme da djeluju u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom”, rekao je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.