Otkriveno: Američki državni sekretar Anthony Blinken i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov se prvi put uživo sastali od početka rata u Ukrajini

Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakratko su razgovarali u četvrtak na sastanku najviših diplomata Grupe 20 na prvom sastanku na visokom nivou u nekoliko mjeseci između dvije zemlje.

Američki zvaničnici rekli su da su Blinken i Lavrov razgovarali otprilike 10 minuta na marginama G-20 konferencije u New Delhiju.

Do kratkog susreta došlo je kada su odnosi između Vašingtona i Moskve naglo pali, dok su tenzije oko rata Rusije sa Ukrajinom porasle – piše Glas Amerike.

Visoki američki zvaničnik rekao je da je Blinken iskoristio diskusiju da Lavrovu iznese tri tačke:

da će SAD podržati Ukrajinu u sukobu onoliko dugo koliko je potrebno da se rat okonča, da Rusija treba da poništi svoju odluku i da suspenduje učešće u sukobu. Novi nuklearni sporazum START i da Moskva oslobodi zatočenog Amerikanca Paula Whelana.

Zvaničnik, koji je razgovarao s novinarima pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarao o privatnom razgovoru, rekao je da je Blinken “odvratio” Lavrova od svake ideje da bi američka podrška Ukrajini kolebljiva.

Zvaničnik je odbio da okarakteriše Lavrovljev odgovor, ali je rekao da Blinken nije stekao utisak da će u bliskoj budućnosti doći do bilo kakve promjene u ponašanju Rusije.

Rusija nije odmah komentarisala suštinu razgovora, ali je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla da je Blinken zatražio da razgovara s Lavrovom.

To je bio njihov prvi kontakt od prošlog ljeta, kada je Blinken nazvao Lavrova telefonom u vezi s prijedlogom SAD-a da Rusija oslobodi Whelana i ranije pritvorenu WNBA zvijezdu Brittney Griner. Griner je kasnije puštena u zamjenu za zatvorenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, ali Whelan je ostao u pritvoru u Rusiji nakon što je optužen za špijunažu.

Posljednji put kada su se Blinken i Lavrov lično sreli bio je u Ženevi, u Švajcarskoj, januara 2022. godine uoči ruske invazije.

Na tom sastanku Blinken je upozorio Lavrova na posljedice s kojima će se Rusija suočiti ako nastavi sa planiranom vojnom operacijom, ali je također pokušao da odgovori na neke pritužbe koje je ruski predsjednik Vladimir Putin iznio na SAD i NATO.

Pokazalo se da su ti razgovori bili neuvjerljivi jer je Rusija napredovala sa svojim planovima za invaziju, a Blinken je zatim otkazao zakazani sastanak sa Lavrovom koji je bio zakazan za samo dva dana prije nego što je Moskva na kraju izvršila invaziju 24. februara 2022. godine.

Njih dvojica su zajedno prisustvovali nekoliko međunarodnih konferencija od početka rata, posebno posljednjem sastanku ministara vanjskih poslova G-20 na Baliju, u Indoneziji, prošle godine, ali su se susreli licem u lice tek u četvrtak.

Da su se Blinken i Lavrov sreli uživo po prvi put nakon invazije na Ukrajinu objavio je i CNN.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.