Otkriveno ko je Bosanac koji je iz blata podigao zastavu Hrvatske u porušenoj Petrinji

Već dan nakon stravičnog zemljotresa u Petrinji, pomoć u Hrvatsku stiže iz cijele Europe.

Imuni na potres i razaranje gradova u Hrvatskoj, Petrinji, Glini, Sisku, Zagrebu… nisu ostali ni građani Bosne i Hercegovine.

Već sa prvim jutrom iza tog 29. decembra kada je zemljotres od 6,3 stepena po Richteru pogodio Petrinju, na noge su se digli i građani glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Pomoć je krenula iz Velike Kladuše, pa Mostara, Tuzle, Zenice, Sarajeva…

No, u prvi plan posljednjih dana izbio je jedan Bosanac.

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija policijske osobe u uniformi koja sa zemlje, u zemljotresom porušenoj Petrinji, podiže iz blata zastavu Hrvatske.

U opisu scene piše se koliko je – veliko srce bosansko.

“Policajac iz Bosne i Hercegovine u ruševinama grada Petrinje(Hrvatska), a kojeg je zemljotres sravnio do zemlje, pronalazi zastavu Republike Hrvatske i s poštovanjem postupa sa simbolom države. Budimo ljudi!! Veliko je srce bosansko”, navodi se u objavi na Instagram profilu Nermin Saraj, uz koju su postavljene dvije fotografije Bosanca kako sa velikim respektom i poštovanjem postupa prema zastavi naših susjeda.

Portal Radiosarajevo.ba otkrio je identitet policajca iz BiH i kako saznajemo riječ je o Sarajliji Samiru Mirviću, komandiru Jedinice za intervenciju i podršku pri Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Stupili su u kontakt sa Mirvićem, koji nam je potvrdio da je fotografija nastala u Petrinji, te da je on na njoj.

“Da, tačno je da sam na toj fotografiji koja se dijeli društvenim mrežama. Sve se dogodilo kada smo u petak krenuli iz Sarajeva da dostavimo pomoć Petrinji i Glini. Akciju pomoći je organizovao Alija Jašarević, njegovo udruženje veterane brigade Starog Grada. On se obratio mojoj direkciji, a direktor Mirsad Vilić dao je podršku da naš tim učestuvuje u ovoj akciji pomoći prijateljima u Hrvatskoj”, priča Mirvić za portal Radiosarajevo.ba.

On kaže da je cilj humanitarne akcije bila pomoć za kolege iz policijskih stanica Petrinja i Glina.

“Malo se išli prošetati gradom kako bismo, ako to bude potrebno, još nekome pomoći od građana. U prolasku pored rušvina, vidio sam u blatu hrvatsku zastavu. Bilo mi je teško gledati zastavu Hrvatske u blatu, imao sam neki loš osjećaj, onako ljudski. Sagnuo sam se, podigao je, smotao i stavio uz ulazna vrata, u nadi da će vlasnik pronaći i uzeti. Nisam ni znao da su me prijatelji slikali i sve objavili na Instagramu. Mislim da nisam nikakav heroj, ali da imam veliko srce bosansko, imam. Uostalom, kao i svi Bosanci”, kazao je Samir Mirvić, Bosanac o kojem priča cijeli region.

Na pitanje kakva je situacija u Petrinji i Glini, Mirvić je kaže – veoma teška.

“Jako teška, ti ljudi koji su sve ovo preživjeli su za mene veliki heroji. Želim im da izdrže i da im Bog da snage da sve idrže i da se tlo konačno smiri”, rekao je Samir Mirvić za Radiosarajevo.ba i iz privatnog albuma poslao nekoliko fotografija sa druženja sa kolegama policajcima Petrinje i Gline.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.