“Otpuhnuti” pa pročitati… Bakir Izetbegović dao izjavu koju dobro treba pribilježiti i zapamtiti: “Neće mlijeko biti marku, bit će možda i dvije, tri, ali i plata treba biti 1.500 KM. To trebamo uraditi”

Bakir Izetbegović, lider SDA bio je gost BHRT-a te je govorio o obilježavanju genocida u Srebrenici, poskupljenjima namirnica, te sastanku u Briselu.

“Ako dovoljno potraju ti neki civilizacijski procesi pomirenja, doći će do katarze. Doći će generacija koja to nije počinila”, naveo je Izetbegović, govoreći o Srebrenici i 11. julu.

Poručio je kako djela, poput strijeljanja Škorpiona, “normalan čovjek ne može da shvati”.

“Ono što razumijemo jeste da ne smijemo više nikada dozvoliti takvim tipovima da rade takve stvari u BiH. Uvijek postoji ta opasnost. Treba biti jak, imati jaku državu, biti član jakih asocijacija… i zauvijek zatvoriti prostor za tu vrstu ljudi”, rekao je lider SDA.

Naveo je kako “Europa uozbiljava”, te kako su “liberalni režimi – ranjivi”.

“Mi smo liberalan režim. Šta je u Bosni zabranjeno i gdje su neke granice slobode, ima čak i pretjerivanja sa neistinima…”, dodao je lider SDA.

Govorio je o protestima građana koji su nedavno održani u nekoliko bh. gradova.

“2014. godine smo imali jednu eksploziju koja je popalila zgrade i trajala jako dugo. Ne možete vi narediti ekonomiji kako će se kretati. Plata u FBiH je 20 posto visočija nego u RS-u, Srbiji, Makedoniji… Evo, poredim se s okruženjem”, rekao je Izetbegović i dodao da “imamo ogroman teret na leđima zbog rata”.

Pored toga, lider SDA je poručio:

“Uzaludna je eksplozija nezadovoljstva. Ne može se dalje napuniti budžet, izuzev ovoga. Morat ćemo naći načine da vratimo sredstava i da ga damo narodu i da ga damo narodu. To je stalni pritisak SDA”.

Naveo je kako, unutar onoga što se moglo uraditi, bez rebalansa budžeta, krenulo se do maksimuma.

“Nadam se da će doći do pada cijena i da ćemo s mjerama spasiti siromašni dio stanovništva – prije svega penzionere, RVI, mlađu poplaciju”, rekao je Izetbegović.

Komentarišući proteste, ali i transparent jednog mališana iz Tuzle s natpisom “hoću da mi mlijeko bude 1 KM”, lider SDA je rekao:

“Nije moguće zaustaviti cunami, jedan talas visok 10 metara prema nama. Sad neko kaže stavite nešto, ne može, možete samo pomoći narodu da ga talas ne poklopi. Neće mlijeko biti marku, bit će možda i dvije, tri, ali i plata treba biti 1.500 KM. To trebamo uraditi”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.