OVAJ ČOVJEK JE ODBIO POTPISATI POLITIČKI SPORAZUM U BRISELU “Nisam to uradio jer su RS i NSRS za mene svetinje”

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić večeras je u Briselu odbio potpisati zajedničku izjavu lidera jer, kako je saopćio, smatra da “ona nije u interesu Republike Srpske i da je u suprotnosti sa stavovima Narodne skupštine Republike Srpske”.

”Nenad Nešić isto misli i u Banjoj Luci i u Briselu. Meni je Republika Srpska uvijek i svuda na prvom mjestu, ne krijem se i ne bježim kao neki. Ako je Narodna skupština utvrdila stav da Republika Srpska smatra da je potrebno zadržati neutralan stav po pitanju krize u Ukrajini, niko od nas nema pravo da potpisuje izjavu u kojoj se daje kvalifikacija o toj krizi”, ističe Nešić.

Predsjednik DNS-a naglašava da je u serviranoj izjavi bilo još spornih elemenata i političkih ciljeva koji su dijametralno suprotni od onog što je utvrdila Narodna skupština RS.

”Niko od nas nema pravo da se obaveže da će sprovoditi političke i neustavne odluke Ustavnog suda BiH kojima se derogira i razvlašćuje Republika Srpska, suprotno Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Zar da potpišem da ćemo dati našu državnu imovinu, rijeke, šume? Moja ruka to potpisati neće!”, kazao je Nešić.

On ističe da je “Narodna skupština RS još 2009. godine utvrdila platformu za promjene Ustava BiH kako bi se implementirale presude Evropskog suda za ljudska prava.”

”Sada odjednom vaskrsava i mišljenje Venecijanske komisije prema kojem treba ukinuti Dom naroda PS BiH, ojačati nadležnosti BiH i prenijeti nove, te formirati nova ministarstva na nivou BiH. Takvu odluku ne može donijeti nijedan lider, nego isključivo Narodna skupština RS a ja se nadam da ona to neće nikada uraditi’‘, poručio je Nešić.

Predsjednik DNS-a ističe da su sve to sugestije koje je dao na tekst izjave još prije puta u Brisel, ali da one nisu uvažene.

”Nemam potrebu niti želju da se dodvoravam bilo kome vani. Moj posao je da vodim računa o našem narodu i našoj RS. Ja izdajnik Republike Srpske nikada biti neću, bez obzira na ličnu cijenu. Nemam potrebu da dajem jeftine izgovore da nisam potpisao zbog Dodika, Komšića, ovog ili onog. Nisam potpisao zato što su Republika Srpska i Narodna skupština Republike Srpske za mene svetinja”, poručio je Nešić iz Brisela.

Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja ostvaruje iskorake na putu ka EU je prihvatila većina učesnika razgovora u Briselu koje je danas organizovao predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Sporazum su podržale stranke sa sjedištem u Sarajevu (SDA, SDP, DF, NiP, NS, PDA, NES i NB).

Protiv su, kako se saznaje bili lider DNS-a Nenad Nešić, kao i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović također nije podržao zajednički sporazum.

Zanimljivo je da je sporazum, prema informacijama, spreman podržati i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, doduše uz izdvojeno mišljenje oko stavke koja se odnosi na osudu ruske agresije na Ukrajinu.

Važno je napomenuti da još ništa nije potpisano i da se ovo odnosi samo na to ko podržava sadržaj sporazuma, a ko ne.

Podsjećamo, sastanku su prisustvovali predsjednik i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, te lideri DF-a Željko Кomšić, stranke Naroda i pravde Elmedin Кonaković, SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto, Nezavisnog bloka Senad Šepić, NES-a Nermin Ogrešević, SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i PDP-a Branislav Borenović.

Mirko Šarović (SDS) i Fahrudin Radončić (SBB) nisu doputovali u Brisel.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.