Ovako se voli domovina! Pogledajte šta naši Bosanci rade u Danskoj! Izmir Gvozdar svojom energijom, zalaganjem i nesebičnim radom daje projektu sasvim novu dimenziju

“Povodom opštih izbora 2.oktobra ove godine, mi Bosanci i Hercegovci u kraljevini Danskoj, aktivirali smo ponovo projekat Rad za Demokratiju koji je imao isti cilj kao i na prošlim izborima motivisati i pomoći bh. građanima da se prijave i da uzmu učešće.

U projekat Rad za Demokratiju uključili su se bh. građani iz različitih krajeva Danske, različitih organizacija i udruženja. Projektna grupa sastojala se od nekoliko aktivnih članova na samom početku da bi s vremenom bila obogaćivana novim članovima tako da danas brojimo oko 35 članova koordinacione grupe koji geografski pokrivaju većinu prostora Danske”, kazao je za Bhdijaspora.net koordinator projekta Izmir Gvozdar, koordinator Pokreta Snaga domovine u Danskoj.

Projekat Rad za Demokratiju sačinjavala je grupa volontera, koordinatora, na čelu sa Aidom Zaklan koja je stajala na čelu koordinacione grupe na prethodnim izborima i i bila pokretač mnogih inicijativa vezanih za projekat.

Početkom februara 2022. godine zadatak glavnog koordinatora preuzima Izmir Gvozdar koji svojom energijom, zalaganjem i nesebičnim radom daje projektu sasvim novu dimenziju. Okuplja najjaču ekipu koordinatora koji su takoreći pristizali konstantno i nudili svoju pomoć

Izmirova skromnost i želja da ovaj projekat uspije, ogromna motivacija, merhamet i inat bosanskog insana, kao i svakodnevni poziv ”Hajmo raja, mi to možemo. Bitan je svaki glas…” nailazi na fantastičan odziv.

“Ovim putem se zahvaljujemo svim koordinatorima koji su i dan danas na terenu ne samo u Danskoj već pružaju pomoć našim sugrađanima i u drugim državama. Radujemo se uspijehu projekta i svakom novom glasu za demokratiju i našu domovinu i ovim putem se zahvaljujemo svim koordinatorima za njihov mukotrpan i istrajan rad, a posebno Hasim Crnčeviću, Sejdi Cavčiću, Medi Huremoviću, Nerminu Bureku, Sultaneti Winther-Džekić, Danielu Halilović, Faketi Leto, Zeljki Secerbegović, Nerminu Hodžiću i mnogim drugima”, naglašava Gvozdar.

Kao i većina njegovih saradnika Izmir dijeli sudbinu izbjeglice, porijeklom je iz Banja Luke. Svoje školovanje završio je u Danskoj, i trenutno radi u razvojnom odjelu u vodećoj firmi za robotiku u Odensi. Sličan profil imaju ostali koordinatori, gdje mnogi obnašaju odgovorne funkcije u velikim renomiranim firmama i organizacijama, poduzetnici su ili su politički aktivni u danskom društvu.

Ono što je također interesantno, je i činjenica da se skoro pola koordinacionog tima sastoji od marljivih Bosanki. Iako su nastanjeni u različitim dijelovima Danske, tim je u stalnom kontaktu preko socijalnih medija, gdje koordinaraju svoje radne zadatke na terenu, i dijele svoja iskustva sa ciljem da budu jos uspješniji.

Izmir navodi da je ključna razlika ovog puta, bila usješna primjena komunalne statistike o nastanjenosti bh. građana i saradnje sa različitim BiH organizacijama i udruženjima. Koordinacioni tim je prikupio statističke podatke gdje su nastanjeni bh. građani i na taj način osigurali pokrivenost gradova sa jednim ili više koordinatora.

Gospoda Zeid Mešić i Almir Cirkić su stupili u kontakt sa Izmirom početkom marta 2022, sa ciljem da se stvori globalna saradnja za bosanskohercegovačku dijasporu, sa strateškim ciljem da se napravi ozbiljan rezultat na omasovljavanju glasačkog tijela u dijaspori.

Tim iz Danske želi naglasiti da vise ne postoje granice između zemalja kada je u pitanju registracija za izbore. Često se desi da se pomoć pruža ljudima iz Slovenije, Kanade i ostalih zemalja, jer kako kažu, svi smo mi zajedno oko istog cilja: demokratske Bosne i Hercegovine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.