Ovo bi bila prava katastrofa: Fudbalska reprezentacija BiH bi zbog formiranja Superlige mogla ostati bez Miralema Pjanića, Radeta Krunića, Seada Kolašinca…

Događaji Posljednje Sport Vijesti

Dvanaest evropskih klubova potvrdilo je planove za formiranje Superlige što je izazvalo ogromna negodovanja fudbalskog svijeta, te zvanične reakcije UEFA-e, FIFA-e, predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, premijera Borisa Johnsona, ali i velikog broja bivših fudbalera.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Ceferin potvrdio je danas da će igračima iz novoosnovane Super lige biti zabranjen nastup na Svjetskom i Evropskom prvenstvu.

Krovna kuća evropskog fudbala UEFA najavila je i ranije sankcije za klubove koji budu učestvovali u novoformiranoj Superligi.

Iz UEFA-e su poručili da će klubovi i igrači koji budu dio Superlige snositi posljedice te da neće moći učestvovati u evropskim, domaćim ili bilo kojim drugim fudbalskim takmičenjima.

Uprkos protivljenju UEFA-e, 12 evropskih fudbalskih klubova postiglo je dogovor o pokretanju novog takmičenja, Superlige. U zajedničkom saopštenju navodi se da će ligom upravljati klubovi osnivači, među kojima su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham.

Jedna od mogućih sankcija koje je najavila UEFA zabrinula je sve naše navijača, jer po najavama igrači koji igraju Superligu neće moći nastupati za reprezentaciju. To znači da bi naša reprezentacija mogla ostati bez Miralema Pjanića, Rade Krunića i Seada Kolašinca, čiji klubovi su učesnici novog takmičenja.

Bayern, Dortmund i RB Leipzig su neki od klubova koji su odlučno rekli ne.

Predsjednik Superlige će biti Florentino Perez (Real Madrid), a potpredsjednici Andrea Agnelli (Juventus) i Joel Glazer (Manchester United). Spominje se cifra od 3,5 milijardi eura da će klubovi osnivači podijeliti, a osvajač lige će dobiti 400 miliona eura.

Snažan zemljotres je zatresao fudbalski svijet, a ostaje nam da pratimo zvanične odluke novoformiranog takmičenja i krovnih fudbalskih kuća.

Leave your vote