Ovo bi promijenilo situaciju, direktno je stiglo iz Velike Britanije: “Mora se jasno reagovati na srpski nacionalizam”

Posljednje Vijesti

Predsjednik Britanskog centra za holokaust James Smith komentirao je posljednja dešavanja uoči proslave neustavnog Dana RS-a te je pozvao britansku ministricu vanjskih poslova da pod hitno reaguje povodom jačanja nacionalizma na ovom prostoru.

Između ostalog, Smith se osvrnuo na nacionalistička divljanja u Bosni i Hercegovini, ali i u susjednoj Srbiji te je uputio poruku ministrici Elizabeth Truss koju je pozvao da reaguje.

“Srpski nacionalizam eskalira i opasan je. Ovo je vrijeme kada ne možemo samo izražavati zabrinutost. Potreban je kontinuiran angažman i djelovanje Velike Britanije kako bi se spriječilo vraćanje ove regije u rat”, rekao je Smith.

Smith je na profilu podijelio i snimak iz Priboja na kojem mještani ovog grada uzvikuju fašističke parole i pozivaju na ubijanje pripadnika bošnjačkog naroda.

Na snimku se vide i čuju osobe koje uz upaljene baklje pjevaju “Božić je, Božić je, pucaj u džamije”.

Podsjećamo, reagovao je i Helsinški odbor za ljudska prava.

“Intenzivna kampanja, koja traje mjesecima i čiji su preteći slogani: “Od Priboja pa do Haga, svi su uz Ratka generala, “Ratko Mladić heroj”, murali sa likom Ratka Mladića, te poruke mržnje na društvenim mrežama, stvorila je atmosferu netrpeljivosti i nepoželjnosti Bošnjaka u tom kraju i u Srbiji“, navode u saopćenju iz Helsinškog odbor za ljudska prava u Srbiji.

U medijima pod kontrolom vlasti cirkulišu razne teorije koje Sandžak stigmatizuju, ističu dalje, jer se percipira kao sporna teritorija koja može biti uzrokom novih nestabilnosti.

“Sandžak se smatra važnom tačkom na tzv. zelenoj transverzali i kao put za teroriste, što je bilo okosnica propagnade za pripremu rata i zločina protiv Bošnjaka.

Incidenti su učestali baš u Sandžaku, jer se tretira kao poslednja ofanziva protiv “zelene transverzale” i predstavlja pokušaj da se dovrši etničko čišćenje.

Eskalacija srpskog nacionalizma kako u Srbiji, tako i u RS oživljava strahove Bošnjaka i neizvesnost u pogledu njihove budućnosti.

Rast islamofobije i stalna fiksiranost na islamski ekstremizam je u funkciji opravdavanja zahteva za secesiju RS i pojačanog pritiska na Bošnjake i njihovu marginalizaciju u Sandžaku”, naglašavaju iz Helsinškog odbor za ljudska prava u Srbiji.

Dalje navode da uprkos očiglednom zanemarivanju države ovog regiona, Bošnjaci su proteklih decenija ulagali puno dobre volje u očuvanje dobrih međususjedskih odnosa Srba i Bošnjaka.

Helsinški i Sandžački odor za ljudska prava smatraju da je država dužna da napravi konkretne korake kako bi obezbijedila sigurnost svih građana podjednako, kao i da je njena obaveza da se angažuje na uspostavljanju poverenja Bošnjaka prema nadležnim državnim organima.

Također, očekuju od međunarodnih faktora da obrate pažnju na događanja u Sandžaku dok ne bude kasno. Jer, kako kažu, na djelu je intenzivna implementacija projekta “srpski svet”.

Leave your vote