OVO BI TEK BILA VELIKA PROMJENA Koalicija Država pozvala visokog predstavnika da nametne elektronsko glasanje

I u Koaliciji Država pozdravili su današnju odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta te su ga pozvali i da nametne elektronsko glasanje.

Smatraju da je trebao donijeti, kako su naveli, paket za zaštitu integriteta izbora kojim će se omogućiti tehničke izmjene Izbornog zakona. Kao što je ranije poručio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA), naglasili su da Ured visokog predstavnika i dalje ima svoju ulogu u Bosni i Hercegovini.

“Važno je da niko ne može ukrasti demokratiju i da se izbori moraju održavati, da ih niko ne može blokirati i ukoliko to čini, snosi sankcije, ali isto tako smatramo da je važno pod kakvim uslovima se izbori održavaju.

Opće je poznato da je izborna krađa toliko rasprostranjena i sistemski razrađena da je nametanje elektronskog glasanja i uvođenje skenera na biralištima nužda bez koje neće biti ispoštovana demokratska volja građana.

Bosna i Hercegovina i dalje treba međunarodnu zajednicu i institute poput visokog predstavnika da štite prava građana i brane institucije države od političke korupcije koja je najizraženija kroz masovne izborne krađe, a koje se manjim korekcijama zakona mogu otkloniti”, ocijenili su.

Riječ je o koaliciji koju čine Platforma za progres, Nezavisni blok, Zeleni, Posavska stranka, Savez demokratskih snaga, Napredna demokratska stranka i drugi subjekti.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik DF-a je ranije danas izjavio da odluka predstavlja “pobjedu bosanskog političkog faktora”. Odluku su pozdravili i u SDA i Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država.

Podsjećamo, visoki predstavnik je danas nametnuo odluku o finansiranju predstojećih Općih izbora. Njome je osigurano 12,5 miliona KM potrebnih da Centralna izborna komisija (CIK) provede izbore. Time je okončana višemjesečna politička igra kojom je HDZ pokušavao onemogućiti provođenje izbora, a zbog toga što još nije promijenjen Izborni zakon u skladu s njegovim zahtjevom o “legitimnom predstavljanju”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.