in , ,

“Ovo bi trebalo pomoći i srpskom narodu”: Bakir Izetbegović reagovao na presudu Ratku Mladiću u Hagu

Bakir Izetbegović se oglasio nakon što je ratni zločinac Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

Lider SDA Bakir Izetbegović se oglasio nakon što je ratni zločinac Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor.

“Pozdravljam presudu Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kojom je ratni zločinac Ratko Mladić pravomoćno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, uprkos činjenici da u toj presudi zločini u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu i Vlasenici, iako su imali sve elemente genocida, nisu označeni kao takvi”, kazao je Izetbegović.

Mladić nosi veliku odgovornost za genocid i druge stravične zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, dodao je te kazao kako stotine onih koji su okrvavili ruke još uvijek živi slobodno, na teritoriji naše zemlje ili uživajući protekciju susjednih država.

“Krajnje je vrijeme da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prekine pokušaje vještačkog izjednačavanja odgovornosti te da procesuira sve one za koje postoji osnovana sumnja da su pravili zločine u Sarajevu, Srebrenici, Prijedoru, Foči, Zvorniku i desetinama drugih mjesta u Bosni i Hercegovini, u kojima je zarad velikodržavnih projekata protjerivano, zlostavljano i ubijano civilno stanovništvo. Ova presuda bi trebala pomoći i srpskom narodu da skine teret koji mu nameću oni koji u njihovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine. Prihvatanje istine je jedini pravi put za uspješniju budućnost svih nas na ovim prostorima”, zaključio je Izetbegović.

Institut za istraživanje genocida Kanada oštro o presudi Ratku Mladiću: “Bez presude za Prijedor i ostale opštine u BiH, Haški tribunal nije u potpunosti realizovao svoju misiju”

Željko Komšić nakon presude Ratku Mladiću zagrmio i odbrusio Miloradu Dodiku: “RS nikada neće biti nezavisna to mora biti jasno!”