Ovo je presedan: Evropska unija javno i otvoreno zaprijetila rukovodstvu RS-a: “Ako se situacija pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata i sankcija”

Evropska unija oštro osuđuje negativnu i huškačku retoriku koja izaziva podjele, a koju su čelnici RS koristili tokom proslave tzv. dana RS, 9. janura. Takva retorika i postupci dodatno su pojačali napetosti među zajednicama u cijeloj zemlji i dodatno eskaliraju tekuću političku krizu, navodi se u saopćenju EU.

“Oni ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje, te su u potpunoj suprotnosti s njenom EU perspektivom koja se može temeljiti samo na jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Proslave u RS-u također nisu u skladu s Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine”, stoji u saopćenju.

Navodi se da je EU više puta pozivala vodstvo RS-a da se odvoji od takvih postupaka i retorike, te da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama.

Rukovodstvo RS-a, ističe se, trebalo bi doprinijeti okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. To mora uključivati zaustavljanje veličanja ratnih zločinaca i negiranja ili veličanja njihovih zločina.

“EU također žali zbog podrške drugih partnera takvim demonstracijama, koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utječu na dobrosusjedske odnose”, ističe se u saopćenju koje potpisuje Peter Stano, glasnogovornik Službe za vanjske i sigurnosne poslove EU.

Nastavak blokade institucija BiH, potpuni izostanak konstruktivnog dijaloga i korištenje zapaljive retorike u javnosti samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi koje su važne za državu i bolji život njenih građana, dodaje.

Stoga pozivaju sve čelnike, uključujući i vodstvo RS, “da okončaju neprihvatljive korake podjela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija”.

“Predani smo olakšavanju dijaloga koji bi doprinio uklanjanju prepreka stvarnom napretku na evropskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje. Ako se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU i reviziju ukupne pomoći EU”, zaključuje se u reakciji.

Podsjećamo, Erol Avdović je danas istakao da međunarodna zajednica, a tu prvenstveno misli – Amerika i EU konačno treba zaustaviti eroziju i urušavanje svog kredibiliteta insistirajući na kozmetičkim “reformama” izbornog zakona u BiH.

“Ako u BiH treba mijenjati dejtonski Ustav i izborni zakon, a treba, i ako se traži kompromis, koji je uvijek poželjan – onda taj “kompromis” ne smije biti na račun građanstva Bosne i Hercegovine.

I, ne smije se postići iza zatvorenih vrata, preko moguće ucjenjenih bh. etnonacionalista – samo da bi se proglasio neki diplomatski “uspjeh” u BiH.

I onda se taj rašomon neodgovorno prepustio Bosnacima, uz neko neslavno povlačenje iz Bosne kao iz Avganistana, jer BiH nije u Aziji. Zato, sve mora biti javno i transparentno. A ne u klijentelističkom maniru koji kreira haos iza sebe”, piše Avdović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.