Ovo je presedan: Evropska unija javno i otvoreno zaprijetila rukovodstvu RS-a: “Ako se situacija pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata i sankcija”

Posljednje Vijesti

Evropska unija oštro osuđuje negativnu i huškačku retoriku koja izaziva podjele, a koju su čelnici RS koristili tokom proslave tzv. dana RS, 9. janura. Takva retorika i postupci dodatno su pojačali napetosti među zajednicama u cijeloj zemlji i dodatno eskaliraju tekuću političku krizu, navodi se u saopćenju EU.

“Oni ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje, te su u potpunoj suprotnosti s njenom EU perspektivom koja se može temeljiti samo na jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Proslave u RS-u također nisu u skladu s Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine”, stoji u saopćenju.

Navodi se da je EU više puta pozivala vodstvo RS-a da se odvoji od takvih postupaka i retorike, te da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama.

Rukovodstvo RS-a, ističe se, trebalo bi doprinijeti okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. To mora uključivati zaustavljanje veličanja ratnih zločinaca i negiranja ili veličanja njihovih zločina.

“EU također žali zbog podrške drugih partnera takvim demonstracijama, koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utječu na dobrosusjedske odnose”, ističe se u saopćenju koje potpisuje Peter Stano, glasnogovornik Službe za vanjske i sigurnosne poslove EU.

Nastavak blokade institucija BiH, potpuni izostanak konstruktivnog dijaloga i korištenje zapaljive retorike u javnosti samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi koje su važne za državu i bolji život njenih građana, dodaje.

Stoga pozivaju sve čelnike, uključujući i vodstvo RS, “da okončaju neprihvatljive korake podjela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija”.

“Predani smo olakšavanju dijaloga koji bi doprinio uklanjanju prepreka stvarnom napretku na evropskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje. Ako se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU i reviziju ukupne pomoći EU”, zaključuje se u reakciji.

Podsjećamo, Erol Avdović je danas istakao da međunarodna zajednica, a tu prvenstveno misli – Amerika i EU konačno treba zaustaviti eroziju i urušavanje svog kredibiliteta insistirajući na kozmetičkim “reformama” izbornog zakona u BiH.

“Ako u BiH treba mijenjati dejtonski Ustav i izborni zakon, a treba, i ako se traži kompromis, koji je uvijek poželjan – onda taj “kompromis” ne smije biti na račun građanstva Bosne i Hercegovine.

I, ne smije se postići iza zatvorenih vrata, preko moguće ucjenjenih bh. etnonacionalista – samo da bi se proglasio neki diplomatski “uspjeh” u BiH.

I onda se taj rašomon neodgovorno prepustio Bosnacima, uz neko neslavno povlačenje iz Bosne kao iz Avganistana, jer BiH nije u Aziji. Zato, sve mora biti javno i transparentno. A ne u klijentelističkom maniru koji kreira haos iza sebe”, piše Avdović.

Leave your vote