Ovo je vjerovatno novi saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Prema rezultatima glasanja na Općim izborima u BiH, nakon obrađenih 90,2 posto glasova u FBiH i 92,72 posto u RS-u, može se reći da je poznat novi saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Od “starog” saziva, u Predsjedništvu BiH ostaje samo Željko Komšić koji je pobijedio HDZ-ovu kandidatkinju Borjanu Krišto u borbi za člana iz reda hrvatskog naroda.

Komšić je osvojio 194.605 glasova, čime je ostvario uvjerljivu prednost nad Krišto koja je upisala 164.305 glasova.

“Želim da čestitam onima koji su izborni pobjednici. Sad kako stvari stoje poprilično je jasno ko će biti u Predsjedništvu BiH ali je jasno i kako će izgledati vlast sudeći po strukturi izabranih u parlamente”, rekao je sinoć u svom pobjedničkom govoru Komšić.

Što se tiče kandidata iz reda Bošnjaka, tu je također uvjerljivo pobjedio kandidat opozicije Denis Bećirović koji je porazio predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i Platforme za progres Mirsada Hadžikadića.

Prema posljednjim informacijama, na osnovu 90,2 posto prebrojanih glasova Bećirović je osvojio 285.108 glasova. Izetbegović je osvojio 187.380 glasova.

Trećeplasirani je bio Hadžikadić sa 25.945 glasova.

Članica SNSD-a Željka Cvijanović nova je članica Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Cvijanović je, kako je ranije izjavio portparol SNSD-a Ratko Kovačević, napravila za Šarovića, koji joj je glavni protukandidat, nedostižno vodstvo.

Nakon što je obrađeno 92,72 posto biračkih mjesta, Cvijanović osvojila oko 298.197 glasova, dok je kandidat SDS-PDP Mirko Šarović osvojio oko 203.265 glasova.

Protuukandidati Cvijanović, za mjesto člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske bili su predsjednik SDS-a Mirko Šarović, DNS-a Nenad Nešić, potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović i Borislav Bjelić iz stranke Život – javio je Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.