Ovo mijenja sve: Christian Schmidt u vanrednom obraćanju stvorio ogromnu glavobolju Miloradu Dodiku i ekipi

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas se, kako je i najavljeno, vanredno obratio javnosti ispred zgrade OHR-a u Sarajevu i donio je više odluka, a u nastavku vam donosimo neke od detalja. Napravio je Schmidt veliku glavobolju za Dodika i ekipu.

“Posljednjim odlukama NSRS direktno se krši Ustav Bosne i Hercegovine. Naš mandat je tu da osiguramo demokratsku državu. Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odluke Ustavnog suda BiH”, započeo je Schmidt.

“Ne treba zaboraviti ko će snositi najveće posljedice odluka vladajuće koalicije u Banja Luci. Najveće posljedice će snositi građani RS. Politički predstavnici pokušavaju ugorziti vladavinu prava.

Odlučio sam da Zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS neće stupiti na snagu, a sva procedura koja se tiče donošenja tog zakona je sada završena.

Također sam odlučio da Zakon koji je donijela NSRS o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog entiteta, ne može stupiti na snagu. To je gotovo i završeno.

Odlučio sam da izmjenim Krivični zakon BiH na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo što će predstavljati pravni temelj za tužioce da poduzmu aktivnosti.

Dodao je.

“Sve opcije su na stolu. Vi znate koje Bonske ovlasti mogu koristiti. Nadam se da će se politički akteri urazumiti”.

“Moram reći da sam sreo dosta odgovornih političara u proteklim danima koji intenzivno rade kako bi BIH postigla napredak nakon što je zemlji dat kandidatski status u EU.

Također moram reći da ako postoji rasprava o Ustavnom sudu, naravno moguće je da imamo Zakon i izmjene Zakona o Ustavnom sudum, ali je definirano Ustavom kako se to treba uraditi.

Nema nikakvog problema da politički akteri dogovaraju to, ali u skladu sa Ustavom i zakonima.

Svi se trebaju vratiti za stol i doći do dogovora.

I sama EU zna koliko je to komplikovan proces, ali on vrijedi truda.

Želio bih napomenuti da svojim odlukama doprinosim ispunjavnju jednom od četranest prioriteta prema Evropskoj uniji”, kazao je između ostalog Schmidt.

VEZANI TEKST: Detalji vanrednog obraćanja visokog predstavnika, Milorad Dodik brutalno spušten na zemlju

Ovo obraćanje dolazi nakon što je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluke o nepriznavanju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda na prostoru manjeg bh. entiteta.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.