Ovo ne valja nikako, jako sramotne izjave predsjedničkog kandidata opozicije u Srbiji: “Ratko Mladić je bio dobar oficir”

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš, kandidat opozicije na predstojećim predsjedničkim izborima, iznio je sramotne stavove o osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

“Ja sam njega upoznao na početku rata u Kninu, on jeste bio dobar oficir. On je poduzimao briljantne vojne akcije u toku rata. Taj čovjek je uradio mnogo kvalitetnih vojničkih stvari, da to nije urađeno, danas ne bi bilo RS”, rekao je Ponoš u emisiji Nove S.

Osim što je Mladića nazvao dobrim oficirom, odbio je kazati da je on direktno odgovoran za zločine, uključujući genocid.

“Na kraju su snage pod njegovom komandom počinile zločine, koji su bacili sjenu na tu njegovu vojničku karijeru, i on za to odgovara, to je jednostavno tako”, kazao je Ponoš.

Dodao je da to ne dovodi u pitanje “da li je RS izraz vjekovnih težnji srpskog naroda”.

“Jeste, to je krov koji njih štiti od raznih stvari, prošli su stotinama godina razne nevolje i sada to više ne prolaze”, kazao je.

Podsjetimo da je Mladić odgovoran za najmonstruoznije zločine, uključujući genocid u Srebrenici.

Ponoševi stavovi predstavljaju veliko razočarenje za mnoge koji su vjerovali da će opozicija u Srbiji biti progresivnija u odnosu na vladajuće stranke koje odbijaju priznati genocid. No, sada se ispostavlja da zapravo nema razlike između vlasti i dijela opozicije kada je riječ o negiranju i umanjivanju zločina u BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.