Ovo se zasigurno neće dopasti Draganu Čoviću: “HDZ BiH ide ka međunarodnim sankcijama i izolaciji”

Najave Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH, o pokretanju „svih pravnih procedura i političkih koraka za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije“ iz Naroda i Pravde vide kao opasnu prijetnju koja za cilj ima destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

“Prijetnje nisu put”

Iz Naroda i Pravde poručuju da “prijetnje nisu put kojim je moguće stići do rješenja koje će biti prihvatljivo svima kao i da za propast pregovora odgovornost itekako snosi i sam HDZ BiH koji bi čas da pregovara a čas se koristi prijetnama, ucjenama i otvorenim atacima na državu kroz koaliranje sa drugim destruktivnim snagama”.

„U proteklom periodu mi smo jasno i više puta pokazali da imamo razumijevanja za probleme te da smo spremni na ozbiljan i otvoren dijalog u kojem bi se čuli strahovi i želje svih građana Bosne i Hercegovine.

Nažalost, svojim istupima u Narodnoj skupštini RS, koaliranjem sa režimom Milorada Dodika i otvorenim nasrtajima na Bosnu i Hercegovinu i njen euroatlantski put, podrška ideji o poništavanju zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugim potezima HDZ BiH je učinio sve da vrata dijaloga zatvori.

“Destruktivna uloga hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića”

Destruktivna uloga hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića dodatno je smanjila mogućnosti za bilo kakav dogovor pa je pitanje uopće da li je HDZ BiH u pregovore i ulazio sa željom da se dođe do rješenja koje je prihvatljivo svima“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Iz ove stranke jasno poručuju da će bilo kakvi jednostrani pravni i politički potezi sa ciljem preustroja Bosne i Hercegovine jasno biti sankcionirani na različitim nivoima.

“Centralna izborna komisija izbore je raspisala potpuno zakonito”

„Važno je naglasiti da ovakve prijetnje, iako ih shvatamo ozbiljno, neće odvesti ni HDZ BiH ni Hrvate u BiH nigdje osim u izolaciju, sankcije i kazne.

Podsjećamo ne samo na jasno utvrđene činjenice u Haškom tribunalu već i pred domaćim sudovima koji su jednostrane poteze HDZ-a BiH iz 2001. okarakterizirali kao napad na ustavni poredak a tadašnjeg lidera stranke zvanično presudili i poslali u političku penziju.

Sasvim je jasno da HDZ BiH ovim nastavlja da ide ka međunarodnoj izolaciji i eventualnim sankcijama, da ne doprinosi rješavanju problema niti omogućava bilo kakav dijalog u ovim okolnostima.

Centralna izborna komisija izbore je raspisala potpuno zakonito, sastav CIK-a je potpuno zakonit i ako HDZ BiH želi svakako ima mogućnost da ovakve odluke propituje pred najvišim domaćim i evropskim sudovima“, stoji u saopćenju.

Dodaju da “HDZ BiH svojom politikom u izolaciju i sankcije vuče ne samo bosanskohercegovačke Hrvate već i susjednu Republiku Hrvatsku”.

„Hrvatska se danas, ponajviše zahvaljujući svom predsjedniku Zoranu Milanoviću, u Evropi i svijetu doživljava kao ruski igrač koji prijeti jedinstvu Evrope i NATO-a najavljujući blokadu vitalnih odluka u euroatlantskim strukturama.

Raduje nas jasan stav međunarodne zajednice da su ovakve politike prijetnji i ucjena prepoznate i da će se prema njima ključni međunarodni akteri postaviti na isti način kao spram pokušaja urušavanja BiH od strane Milorada Dodika.

Istovremeno, jasno je da i HDZ BiH i pojedinci iz Hrvatske potpuno krivo predstavljaju i samo stanje u BiH kao i važeći ustavno-pravni okvir. Pozivamo HDZ BiH da se vrate u okvire Ustava i zakona te da iskreno pristupe dijalogu koji bi omogućio rješenja prihvatljiva za sve.

Svi drugi jednostrani potezi kojim bi se kršio Ustav i važeći zakoni vode nas ka daljim problemima i moraju biti sankcionirani“, kaže se na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.