Ovo su zaista dobre vijesti, oporavak turizma u Bosni i Hercegovini: U prvih devet mjeseci zabilježeno više od milion posjeta

Nakon dugog perioda izolacija, domaći turizam ubrzanim koracima ide ka potpunom oporavku i preporodu. Podaci pokazuju da je u prvih devet mjeseci, zabilježeno više od milion i 120.000 posjeta.

Uglavnom nam dolaze naše komšije, a sve češće i sami Bosanci i Hercegovci žele upoznati svoju zemlju.

Od početka 2022. godine do kraja septembra zabilježeno je 54,9% turističkih posjeta više u odnosu na prethodnu godinu.

Uporedo, procvjetao je broj noćenja stranih, ali i domaćih posjetilaca.

Najbrojniji su turisti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske i Njemačke.

“Prvi put smo ovdje, prelepo nam je. Sve nam je preijepo”, “Ovaj narod koji šeta, jer kod nas rijetko možeš vidjeti narod koji šeta, u državi u kojoj mi živimo”, “Ovdje smo tek sat vremena. Za sada nam se sviđa”, kazali su turisti s kojima su razgovarali novinari televizije N1.

Produženju sezone naročito su išle na ruku visoke temperature. Pa uprkos tome što je novembar, neki se i dalje kupaju u moru.

“Ove godine je naročito dobra ova podsezona, zato što su i ovi vremenski uvjeti pogodovali. U Neumu se i danas kupaju ljudi. Još uvijek ima gostiju.

Mislim da, na kraju kada se na kraju godine budu sabirali rezultati, ako ne dostići se ona 2019.godina, ta predpandemijska godina, onda će biti vrlo blizu”, kazao je Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK.

Na korak od ostvarenja brojki iz turističke 2019. godine, bio je Tuzlanski kanton. Neprekidnom rastu broja turista, pogoduje i Međunarodni aerodrom koji se nalazi tik uz grad soli.

“Iz godine u godinu bilježimo veliki interes posjetilaca iz susjednih Srbije i Hrvatske, te Slovenije i Crne Gore.

Međutim nama takođe uveliko doprinos prilivu sve većeg broja turista i posjetilaca iz drugih zemalja EU naročito daje i prisustvo našeg aerodroma Tuzla”, navela je Amra Jaganjac iz Turističke zajednice Grada Tuzla.

Ohrabruje i sve veća cirkulacija domaćih turista. U tome, veliku ulogu odigrali su turistički vaučeri koji su rasprodati u rekordnom roku.

“Mislim da su ti vaučeri definitivno nešto učinili, da su oni bili okidač i pokretač naših narodnih masa da počnu upoznavati svoju zemlju.

To je vjerujte ostalo do dana današnjeg. Kada se bavimo statističkim podacima, ukupan broj noćenja i turista koji dolaze u Bihać, preko 40% su državljani Bosne i Hercegovine”, istakao je Almir Kurtović iz Turističke zajednice Grada Bihaća.

Trenutno su u toku pripreme zimskih aranžmana. Raznovrsna punuda, šansa je za još veći priliv turista i razvoj bh. ekonomije, ili suprotno tome, manji broj posjetilaca.

S obzirom na to da visoke cijene i skupi aranžmani, zabilježeni prethodnih godina, sigurno nisu za svačiji džep.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.