Ozbiljne najave iz Krajine mogle bi obradovati dijasporu: Nakon otkupa zemljišta, aerodrom kod Bihaća bi trebao biti u funkciji za 24 mjeseca ako bude novca

Eksproprijacija zemljišta za gradnju aerodroma “Golubić” u Bihaću za sada ide planiranom dinamikom te bi po završetku te faze trebala biti pribavljena i druga dokumentacija neophodna za nastavak radova.

Najave koje bi mogle obradovati bh. dijasporu

Tim povodom u zgradi Vlade Unsko-sanskog kantona premijer Mustafa Ružnić održao je sastanak s predsjedavajućim Skupštine Jasminom Musićem i direktorom JP Aerodrom Bihać Anelom Hadžićem o realizaciji projekta izgradnje aerodroma u naselju Golubić.

Anel Hadžić, direktor preduzeća informisao je čelne ljude kantonalne vlasti o svim potrebnim radnjama koje prethode izgradnji aerodromskog kompleksa te naglasio da bi za efikasnost tog procesa bio neophodna saradnja svih nivoa vlasti kao i značajnija finansijska podrška.

Kantonalna vlast će, u okviru svojih nadležnosti, angažovano sudjelovati u realizaciji potrebnih aktivnosti kako bi bihaćki aerodrom mogao biti u funkciji za tri do četiri godine, po procjeni rukovodstva preduzeća, jer ovaj projekat ima značajan razvojni aspekt za Unsko-sanski kanton.

U razgovoru za Klix.ba Ružnić je kazao da će biti potrebno preprojektovati idejni projekt, otkupiti još preostalih 300.000 metara kvadratnih zemljišta te početi s realizacijom prve faze projekta koja podrazumijeva izgradnju tornja, piste i drugih sadržaja.

“Mi ćemo se uključiti s finansijskom podrškom kada je u pitanju eksproprijacija zemljišta.

U toku godine ćemo osigurati 1,2 miliona KM i sve je to prva faza da se izgradi pista, tornjevi i drugi sadržaji.

Aeronautička studija je naredila i pomjeranje tornja s juga na sjever tako da ćemo te stvari morati prepraviti u projektima prije urbanističke saglasnosti”, kazao je Ružnić.

Dodao je da su sada konačno stvari poredane onako kako treba te da se “radi ispočetka” kako bi se sve uradilo kako treba i objekat čim prije stavio u funkciju uz dobivanje potrebnih dozvola.

“Kada otkupimo i preostalih 300.000 metara kvadratnih zemljišta i dobijemo svu potrebno dokumentaciju počinjemo graditi.

Izgradnja bi trebala trajati 24 mjeseca, a ono što nas raduje jeste da već sada imamo osigurana sredstva za eksproprijaciju preostalih 300.000 metara kvadratnih zemljišta tako da će u narednih mjesec biti raspisan poziv jer imamo 7 miliona KM od Federacije BiH grant sredstava za tu namjenu”, kazao je Ružnić.

Pista na budućem aerodromu Golubić u Bihaću trebala bi biti dužine 2.450 metara, a Ružnić je kazao da ovo neće biti bihaćki aerodrom već čitavog ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Kompletna investicija za gradnju aerodroma košta oko 120 miliona KM.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.