in , ,

Ozbiljne tenzije: Kina zabranila ulazak grupi državljana SAD i Kanade, oglasili se Anthony Blinken i Justin Trudeau

Državni sekretar SAD Antony Blinken upozorio je da su kineske sankcije neosnovane i da će samo privući više pažnje na genocid u Šinđijangu.

Kina je uvela sancije za dvoje američkih i jednog kanadskog državljanina, kao odgovor na sankcije zapadnih zemalja zbog optužbi da Peking krši ljudska prava Ujgura – piše Glas Amerike.

Dvoje članova američke Komisije za međunarodne religijske slobode Gaylea Manchina i Tonyja Perkins​a, kao i kanadski poslanik Michael Chong, ne mogu da uđu u Kinu, Hong Kong i Makau. Chong je kineske sankcije nazvao “ordenom”.

“Naša je dužnost da prozovemo Kinu zbog ugnjetavanja Hong Konga i genocida nad Ujgurima”, napisao je naTwitteru

Prema navodima nevladinih organizacija, najmanje milion Ujgura i drugih pripadnika muslimanske manjine drži se u kampovima u provinciji Šinđijang, i primorani su na rad.

SAD, EU, Velika Britanija i Kanada su uvele sankcije nekolicini zvaničnika iz provincije Šinđijang, a Peking je ubrzo odgovorio sankcijama za zvaničnike EU i Britanije.

Kina je optužila SAD i Kanadu da su sankcije uvele na osnovu “glasina i dezinformacija”.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova upozorava da sankcionisani pojedinci treba “odmah da prestanu sa manipulacijama u vezi sa Šinđijangom, da prekinu miješanje u kineska interna pitanja jer bi mogli da se opeku”.

Državni sekretar SAD Antony Blinken upozorio je da su kineske sankcije neosnovane i da će samo privući više pažnje na genocid u Šinđijangu.

“Pokušaj Pekinga da zastrši i ušutka one koji govore o ljudskim pravima i osnovnim slobodama samo doprinosi sve jačem nadzoru međunarodne zajednice nad genocidom i ostalim zločinima protiv čovječnosti u Šinđijangu”.

Kanadski premijer Justin Trudeau ocijenio je da su sankcije “napad na transparentnost i slobodu govora”.

“Nastavićemo da štitimo ljudska prava širom sveta sa našim međunarodnim partnerima”, napisao je Trudeau.

Diplomatski spor prelio se i u svijet proizvođača odjeće, kada je Kina pozvala potrošače da bojkotuju zapadne brendove poput H&M, Nike, Adidasa i drugih.

SAD su osudile takav potez Kine.

Poznate ličnosti u Kini raskinule su svoje ugovore sa kompanijama Nike, H&M, Adidas, Burberry i Calvin Klein.

Peking insistira da je pitanje Šinđijanga interno i negira da se dešavaju bilo kakve zloupotrebe Ujgura.

Dwayne “The Rock” Johnson poslao jasnu poruku u Hrvatsku: “Stipe je najveći svih vremena!”

Brat fudbalera Sarajeva nastupa za reprezentaciju Austrije: Ponosan sam što nosim ovaj dres