Pacijent “podivljao” u Domu zdravlja u BiH, stigla je žustra reakcija iz ministarstva

U organizacionoj jedinici Doma zdravlja Centar (Vrazova) u Sarajevu jučer je pacijent verbalno i fizički nasrnuo na osoblje te zdravstvene ustanove, a danas je stigla i reakcija i Ministarstva zdravstva KS koje je osudilo svaki vid nasilja.

Naime, predsjednik u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo -JUDZKS Jasmin Avdović podijelio je na društvenim mrežama fotografije ovog nemilog događaja koji se jučer u poslijepodnevnim satima desio u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Pozvao je na hitno i neodložno reagovanje svih nivoa vlasti kako u Bosni i Hercegovini tako i na nivou Federacije BiH zahtijevajući da se donese zakon o napadu na radnike u zdravstvu te da tužitelj po slobodnoj dužnosti “goni” osobu koja je izvršila taj napad.

Zatim je naveo da fotografije prikazuju stanje u kojem je jučer bila kartoteka u Domu zdravlja Vrazova.

“A nakon što je korisnik usluga sa historijom neprijateljskog i agresivnog ponašanja prema osoblju, nezadovoljan jer nije dobio nešto na što nema pravo, u sat vremena uspio dva puta uništavati inventar JUDZKS u ovoj ustanovi i njenom lokalitetu na Breci, fizički nasrtati i povrijeđivati osoblje te verbalno prijetiti smrću prisutnom osoblju i čak njihovoj djeci,

a stigao je i bocom koja sadrži dezinficijens za šake namijenjen pacijentima, gađati medicinsku sestru u glavu (označeno crvenim krugom na fotografijama). Ovako nažalost izgleda, minimalno jedna kartoteka, ordinacija, intervencija ili čekaonica svakodnevno u nekoj od zdravstvenih ustanova u F BiH i BiH”, naveo je.

U dužoj objavi na Facebooku je, između ostalog, pojasnio i na koji način pacijenti mogu reagovati ukoliko su nezadovoljni radom zdravstvenih radnika.

“Ukoliko ste nezadovoljni našim radom, to lijepo imenom i prezimenom zvanično prijavite, pratite prijavu i ako ste u pravu taj neko će biti sankcionisan za neetično, neprofesionalno ili nestručno ponašanje, a ovakve nasilne izlete u tuđa prava i slobode ostavite za one koji će vam odgovoriti istom mjerom”, istakao je Avdović.

Reakcija Ministarstva zdravstva KS

Na sve ovo danas je reagovalo i Ministarstvo zdravstva KS navodeći da osuđuju svaki vid nasilja nad bilo kojim zaposlenikom javne ustanove u KS.

“Nezadovoljstvo radom nekog zaposlenika u zdravstvenom sistemu KS moguće je prijaviti direktoru zdravstvene ustanove, komisiji za prigovore pacijenata na nivou svake ustanove, ali i nadležnim institucijama. Razumijemo frustraciju naših osiguranika koji svakodnevno svjedoče zdravstvenom sistemu koji je godinama bio zapušten.

U skladu sa Zakonom o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, u svim okolnostima pružanja i korištenja zdravstvene zaštite, svaki pacijent ima pravo na zaštitu svog dostojanstva, te fizičkog i psihičkog integriteta, uz poštivanje svoje ličnosti, intimnosti, svjetonazora, moralnih i vjerskih uvjerenja”, naveli su iz nadležnog kantonalnog Ministarstva – prenosi N1.

Dalje su istakli da pružaju punu podršku generalnom direktoru JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, njegovim saradnicima i zdravstvenim radnicima.

“Čiju smo vrijednost i požrtvovanost mogli vidjeti u pandemiji Covida-19, koja je doprinijela dodatnom usložnjavanju već ranjivog zdravstvenog sistema. Oni nisu krivi za stanje u koje je dovedeno zdravstvo u Kantonu Sarajevo, a nasilje ni u kojem slučaju ne može biti odgovor.

Ministarstvo zdravstva čini sve kako bi otklonilo nedostatke koje građani svakodnevno prijavljuju. Na strani smo naših osiguranika koji pokazuju veliki nivo strpljenja, ali i naših vrijednih zdravstvenih radnika i u ovom procesu jednako podržavamo obje strane”, poručili su iz Ministarstva zdravstva KS.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.