Paul Cronin: Lideri rudarske industrije Balkana žive u BiH

Budući lideri rudarske industrije Balkana žive u BiH, no potreban im je podstrek da ostanu ovdje i razvijaju industriju. Prilike za personalni rast i razvoj talenata moraju biti na prvom mjestu pri planiranju razvojnih projekata, istakao je generalni direktor kompanije Adriatic Metals BiH Paul Cronin na panelu “Uspješne investicijske priče regiona” održanom tokom Sarajevo Business Foruma 2023.

Forum, prestižna i prepoznatljiva platforma za poslovno umrežavanje i istraživanje mogućnosti investiranja i poslovanja u državama Jugoistočne Evrope, organizuje se u cilju da potakne ekonomski razvoj država regiona.

Kad je riječ o izazovima investiranja, Cronin je naglasio da postoje značajne barijere ulaska u istraživačku industriju u BiH, no te barijere nisu ekonomske već ustavne i zakonske.

“Sa iskustvom vođenja ovog projekta kroz fazu istraživanja i sada proizvodnje mogu lakše ukazati na to gdje minorne modifikacije zakonodavstva i procedura mogu značajno povećati investicije u istraživanja. Uvjeren sam da će ekstraktivne industrije dati značajan doprinos ekonomiji BiH u budućnosti – kaže Cronin.

Cronin naglašava da je potencijal Balkana za rudarstvo ogroman, no izazovi postoje.

“Ulaganje u istraživanje i razvoj moraju ići uporedo sa ulaganjem u mlade talente. Budući lideri rudarske industrije Balkana žive ovdje, no potreban im je podstrek da ostanu i razvijaju industriju.

Prilike za personalni rast i razvoj talenata mora biti na pvom mjestu pri planiranju razvojnih projekata – upozorava Cronin.

Cronin je, također, naglasio važnost saradnje sa lokalnom zajednicom. – Naš korporativni moto je održivost, prosperitet, zajedništvo, i u proteklih šest godina uložili smo mnogo vremena da shvatimo, ne samo lokalnu ekonomiju, već i šta pokreće našu lokalnu zajednicu i koje su njihove težnje za budućnost.

Proveli smo naš projekat u skladu s tim težnjama kako bi osigurali da sve lokalne zajednice oko rudnika mogu uživati u održivom prosperitetu ovog projekta – zaključuje Cronin.

Adriatic Metals BiH je kompanija za istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa – cinka, olova i barita – na prostoru općine Vareš. Kompanija je dobitnik priznanja „Najveća strana investicija u BiH“ Sarajevo Business Foruma kao i „Investicija godine najvećih 100“ Poslovnih novina 2022. godine.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.