Pavlović: Sve tri religije u BiH su zajedno postile, jedni bez drugih ne možemo

Velika subota je dan tihovanja, naziva se još i Tiha subota. Vijernici je obilježavaju nakon Velikog petka, odnosno dan pred Vaskrs. Ovaj dan za hrišćane je istovremeno i dan išćekivanja radosti, odnosno dolaska novog života. O simbolici ovog dana, običajima, ali i radosti koju vijernici osjećaju za Vaskrs za Novi dan na N1 govorio je iguman manastira Žitomislići kod Mostara Danilo Pavlović.

Šta predstavlja Velika subota i kako je provesti?

“Velika subota je dan između Velikog petka i Vaskrsa. Jučer smo se sjećali žrtve Hrista, njegove smrti na krstu i njegovog iskupljenja i svega što je radio zbog nas.

Ljudi su proveli dan u molitvi, a u domovima se pripremaju jaja. Danas je Velika subota, dan koji se provodi u tišini”, kazao je iguman Danilo Pavlović.

“Na subotnju liturgiju gledamo kao “Sve što je zemaljsko neka ućuti i bude u tišini”. Ne zvonimo na zvona na koja smo prestali zvoniti na Veliki petak, a u liturgiji čitamo čitanja koja nagovještavaju vaskrsenje Isusovo i onda čitamo jevanđenje o vaskrsenju.

To je liturgija koja nas izvodi iz tužnih događaja i najavljuje radost Vaskrsa”, dodao je Pavlović.

Poručio je da dadtnu specifičnost na ovom području daje činjenica da su tri religije istovremeno obilježavale dane posta.

“BiH je sastavljena od tri naroda, tri vjeroispovijesti koje ovdje egzistiraju. To ne znači da je to kamen spoticanja, temelj razdora, naprotiv ova zemlja ne može biti drugačije koncpiriana nego upravo tako da su ova tri naroda vijekovima izgradili ovu zemlju onakvom kakva jeste”, ističe i dodaje:

“Monsinjor Vukšić je rekao da je značajno da su sve tri religije u ove dane postili zajedno. Katolici, Pravoslavci i muslimani koji i dalje poste ramazanski post. To je poruka koja nam govori da moramo postati svjesni da jedni bez drugih ne možemo”.

Pavlović je poručio da je Vaskrs temeljni događaj hrišćanskog djelovanja.

“Sve ovo što kroz ove dane činimo, mi ne evociramo uspomene na prošle događaje nego imamo mogućnost da učestvujemo u njima svake godine. Vaskrs je temeljni događaj hrišćanskog vjerovanja jer je to Hristova pobjeda nad smrću.

Vaskrs je praznik koji kroz vjerničku prizmu daje ljudima mogućnost da nađu rješenje i da vjeruju u ono što nam je Hristos poručio”.

“Pakao ljudskih odnosa je nešto najgore na ovom svijetu; mržnja, zloba koja može dovesti da jedni druge ubijamo. Hristos je nemajući nikakve krivice prošao kroz svu patnju. To nam je utjeha i poruka. On je sve naše bezizlaze prošao i dao im dublji smisao”, kazao je Pavlović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.