Pčelari konačno dočekali plodonosnu godinu, ostaje pitanje koje zanima kupce: Hoće li kilogram meda biti 30 KM?

Od 2015. godine pčelari su prolazili kroz brojne krize i probleme. Vremenske prilike nisu im išle naruku, pa su se gotovo svi borili da spase pčelinja društva.

Konačno su, čini se, dočekali izuzetno plodonosnu godinu. To potvrđuje i dugogodišnji pčelar Muharem Trepanić iz Gračanice, koji je zadovoljan dosadašnjim prinosom meda.

Dobro se razvijaju

– Za 20 godina pčelarenja nisam doživio da vrcam med i od maslačka. Pčele su, zahvaljujući povoljnom vremenu, počele rano raditi i evo prolazi i izuzetan med od bagrema, a stiže lipa.

Osjetimo i mi, doduše, brojna poskupljenja. Kod nas su skuplji lijekovi, okviri, pogačice, ali ja cijenu od 20 maraka neću ni povećavati ni snižavati. To je realna cijena – kaže Trepanić.

I predsjednik Udruženja pčela „Bagremovac“ iz Gračanice Agim Šabić sretan je zbog ovogodišnjeg prinosa, ali ukazuje i na enormna povećanja cijena, zbog čega pčelari ne mogu biti sretni jer se suočavaju s brojnim problemima.

Lijekovi i oprema

– U odnosu na prošle, ova godina je dobra, društva se dobro razvijaju. Sedam godina smo čekali ovo što imamo danas. No, sve što je potrebno za pčelarenje poskupjelo je i vrlo je izvjesno da će cijena kilograma meda biti 30 maraka – tvrdi Šabić.

Husein Okanović iz sela Škahovica, zasigurno jedan od najuspješnijih pčelara u sjeveroistočnoj Bosni, zadovoljan je ovom godinom.

– Za razliku od prethodnih, kada smo spašavali društva prihranjujući ih, ova se može smatrati dobrom. Čuo sam da će neki pčelari, i pored ovolikog uroda, cijenu kilograma meda podići na 30 maraka.

Mislim da to nije pošteno prema kupcima koji se suočavaju, također, s mnogim poskupljenjima. Tačno je da su oprema, lijekovi, prihrana pčelinjih društava poskupjeli, ali cijenu iznad 20 maraka ne bi trebalo povećavati – ističe Okanović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.