in ,

Perfidni Mirko Šarović: Od prvih poteza novog visokog predstavnika zavisit će naš odnos prema njemu

Mirko Šarović ponovo komentarisao dolazak novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH

Mirko Šarović ponovo komentarisao dolazak novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH

Komentirajući dolazak novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH, predsjednik SDS-a Mirko Šarović je rekao da je Schmidt već uputio prve poruke koje su više pomirujuće nego oštre ali bez nagovještaja jasnog kursa koji će zauzeti nakon preuzimanja dužnosti.

“Upravo od tog njegovog kursa zavisit će naš odnos prema njemu i njegovoj ulozi u BiH uvažavajući činjenicu da dolazi kao predstavnik ozbiljne zemlje kao što je Njemačka”, poručio je Šarović.

On je istakao da mu je dosadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko ostavio veliki teret koji u ovom trenutku izgleda nesavladiv i veliku novonastalu političku krizu u zemlji sa neizvijesnim perspektivama i potencijalom da se produbi.

“Kada se postavlja pitanje saradnje sa novim visokim predstavnikom, riječ saradnja je neadekvatna. Christian Schmidt treba da bude upoznat sa javnom pozicijom relevantnih političkih predstavnika iz RS spram nametnute odluke Valentina Inzka kao i o našem neprihvatanju korištenja bonskih ovlaštenja što je potpuno jasno i izvijesno”, naglasio je Šarović.

Predsjednik SDS-a ističe da će stvari biti mnogo vidljivije i jasnije narednih dana i sedmica kada se objelodane sve namjere novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta “čija je uloga unaprijed oslabljena nepodržavanjem njegovog postavljenja u Vijeći sigurnosti Ujedinjenih nacija”.

Mozgalica: Pomjeri jednu crticu da riješiš jednačinu

Prvi dan vikenda i “haos” na graničnim prijelazima kako u BiH, tako i Hrvatskoj