Po standardima NATO-a: Pogledajte snimak sa vježbe više od 1.050 pripadnika Oružanih snaga BiH na Manjači

Postrojavanjem i smotrom Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L BNG), deklarisane jedinice Oružanih snaga (OS), danas u kasarni “Mika Bosnić” na Manjači počela je četverodnevna vježba zbog ocjenjivanja po NATO Konceptu operativnih sposobnosti.

Kako su saopćili iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, u vježbi učestvuje više od 1.050 pripadnika Oružanih snaga.

Cilj ocjenjivanja je da se, kako su naveli, provjeri i ocjeni operativna sposobnost deklarisane jedinice, odnosno da se u realnom vremenu uvježbaju tehnike i procedure koje se odnose na eventuаlno učešće u međunarodnim operacijama podrške miru i izgradnju borbene spremnosti sa NATO standardima.

Smotru je izvršio komandant Operativne komande Oružanih snaga generalmajor Radovan Ilić, a njoj su prisustvovali zamjenik komandanta Operativne komande za operacije brigadir Mirzet Lubenović, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki, koji je ujedno i direktor vježbe.

Raport generalmajoru Iliću o spremnosti jedinice za ocjenjivanje predao je komandant major Herić Enis.

Тokom realizacije vježbe poštuju se, kako su naglasili, sve epidemiološke i higijenske mjere propisane od nadležnih institucija, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Za sve učesnike vježbe osigurana su sredstva za ličnu i kolektivnu higijenu, uz konstantan nadzor nadležnih medicinskih službi Oružanih snaga tokom održavanje vježbe, saopćili su iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.