Počeli u BiH s 11 radnika, danas rade za Chanel, Gucci, Louis Vuitton…

U okviru obilaska članica Asocijacije tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini sekretar Asocijacije TOKO pri VTK BiH, Muris Pozderac posjetio je kompaniju Forster Rohner Ilidža doo u Hrasnici gdje je sa direktoricom Elmom Memić obišao sve proizvodne pogone i razgovarao o trenutnoj situaciji, ali i o budućim razvojnim planovima ove kompanije.

Riječ je o jednoj od najboljih kompanija u svijetu kad je u pitanju proizvodnja vrhunske čipke i veza na platnu kojeg od njih naručuju i koriste najprestižniji svjetski brendovi kao što su Chanel, Louis Vuitton, Gucci i mnogi drugi – javlja biznisinfo.ba.

Kompanija Forster Rohner Ilidža d.o.o je osnovana 2017. godine od strane švicarske kompanije „Forster Rohner AG“ iz St. Gallena, kao kćerka firma sa sjedištem u Hrasnici / Ilidža.

Ovo je kompanija sa stogodišnjom tradicijom u proizvodnji veza, čiji se proizvodi koriste za visoku modu, prêt à porter i donje rublje, ali također i u tehničkoj industriji tekstila.

Osim u Bosni i Hercegovini, grupacija Forster Rohner posjeduje proizvodne pogone u Švicarskoj (3), te Rumuniji (1) i Kini (2).

Od osnivanja u BiH 2017.g, kada su počeli sa 11 uposlenika, Forster Rohner Ilidža d.o.o se širio u proteklih 6 godina i danas, uz investiciju od preko 8 miliona EUR, broji 120 uposlenika raspoređenih u 5 sektora.

Proizvodnja vrhunskog luksuznog veza se radi na CNC mašinama, od kojih su neke unikatne u cijelom svijetu i te su napravljene i koriste se samo u pogonu firme na Ilidži.

Gotovi proizvodi veza i čipke su isključivo namijenjeni izvozu za najluksuznije modne kuće i najveće tekstilne klijente svijeta u segmentima visoke mode, konfekcije, donjeg rublja kao i običnih tkanina.

Sa svojim dugogodišnjim partnerima iz Velike Britanije (Colorifix), njihova matična kompanija Forster Rohner AG iz Švicarske (St. Gallen) zauzima se za smanjenje štetnih uticaja na okolinu i već primjenjuje proces farbanja tekstila uz pomoć GMO mikroorganizama koji je ekološki i prijateljski nastrojen, te omogućava veliku energetsku uštedu uz značajno smanjenje obima kako otpadnih voda, tako i hemikalija u odnosu na klasične metode bojenja tkanine.

Trenutno, firma u svojoj fabrici na Ilidži (Hrasnica) radi i na izgradnji mikrobiološke laboratorije ali i farbaone u kojoj će se vršiti bojenje tkanine upotrebom ove nove tehnologije.

U tom smislu, već se pristupilo realizaciji izgradnje tekstilnog laboratorija za mehaničko i fizičko ispitivanje osobina tekstilnog platna.

Mašine i postrojenja za mikrobiološki i tekstilni laboratorij kao i potreban kadar već su obezbjeđeni. Njihova proizvodnja je vrlo specifična i jedina su kompanija ovog tipa u Bosni i Hercegovini.

Jedan od njihovih narednih projekata, kojeg žele pokrenuti i biti nosilac, je prenos stečenog znanja u oblasti proizvodnje veza kao i primjeni novih tehnologija u oblasti bojenja tekstila među učenicima srednjih škola unutar BiH.

Na žalost, veliki problem im predstavlja zakonska regulativa – odnosno nedonošenje podzakonskih akata u FBiH koji su već odavno pripremljeni i samo čekaju da ih usvoji Vlada Federacije BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.