Počinje sezona stršljena: Evo kako ih se najlakše riješiti i šta uraditi u slučaju da vas ubode

Počinje sezona osa i stršljena, a mnogi muku muče s njihovom pojavom. Stršljeni su posebno opasni za pčele jer znaju napadati pčelinjake i mogu čak uništiti cijelo društvo.

Jedan od načina uništavanja osa i stršljena jest korištenje insekticida, no postoje i prirodnije metode. Pčelari savjetuju ostavljanje mamaca.

Naime, plastičnu bocu napunite do pola pivom ili nekim slatkim voćnim sokom te izbušite rupe na njoj od jednog centimetra.

Objesite je na mjesto okupljanja kukaca ili postavite na dasku od prozora, balkon, tlo…

Stršljeni se sakupljaju i uz korijen drveća pa ih se možete riješiti i ljepilom za miševe. Komad kartona namažite ljepilom, a po njemu stavite komadiće voća. Stršljeni će doći na voće i ostati zalijepljeni. Ne zaboravite mijenjati kartone redovito.

Ako vam je pak žao postaviti ovakve zamke koje će ih ubiti, možete ih svejedno držati dalje od svoga doma. Naime, ne vole mirise poput češnjaka, limuna, tamjana, kafe… Na mjesta gdje se okupljaju postavite nešto od navedenoga i tako ćete ih otjerati.

Ubod ose ili stršljena nije opasan, ali za alergičare može biti koban. Otrov može stvoriti opekline i bolove, ali i anafilaktički šok ako ste alergični. Neki od simptoma su svrbež, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, bolovi u trbuhu, nizak krvni tlak.

Područje uboda isperite sapunom i vodom, stavite led ili hladni oblog na desetak minuta kako bi se smanjila oteklina. Izbjegavajte se češati i dirati ubod kako ne bi došlo do infekcije.

Također, nemojte stavljati nikakve pripravke poput ulja, krema, octa, gelova. Ako se pojave jači simptomi, obavezno se javite liječniku. Hrvatska Udruga za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju (HUDDD) na svojim stranicama upozorava građane da sami ne diraju gnijezda stršljena već da pozovu ovlaštene pravne osobe.

Ubodi ovih opasnih kukaca su bolni, uzrokuju alergijske reakcije, a za alergičare mogu biti smrtonosni, upozoravaju. Na svojim stranicama imaju nekoliko savjeta za građane.

“Za osobe sklone alergijskim reakcijama najbolja prevencija jest izbjegavanje područja za koja je poznato da na njima obitavaju ovi opasni kukci, prenosi Večernji.ba.

Ako smo ipak prisiljeni boraviti na takvom mjestu, potrebno je maksimalno zaštititi svoje tijelo (obući majice dugih rukava i hlače dugih nogavica, odnosno u slučaju potrebe profesionalnu opremu za pčelare).

Općenito, potrebno je pridržavati se općih pravila ponašanja:

izbjegavati boravak u vrtovima i voćnjacima blizu cvijeća ili prezrelog voća

ne uznemiravati ove opasne kukce, ne mahati rukama jer zbog toga mogu postati agresivniji

ne tresti stare grane s drveća jer ovi opasni kukci često ondje imaju gnijezda ukoliko opasni kukac sleti na ruku pažljivo ga skinite

ovlačenjem papirnate maramice po ruci -ne hodati bosonog po travi jer neki od ovih opasnih kukaca rado borave u djetelini

izbjegavati nošenje preširoke odjeće u koju bi se opasni kukci mogu zavući i postati agresivni

ne oblačite odjeću jarkih boja

ne nanositi na kožu intenzivne mirise

voćne sokove i slatke namirnice treba držati pokrivene (ose vole slatko, kiselo, ali i miris roštilja)

ukoliko pijete iz otvorenih čaša u prirodi

pogledajte da se u njima slučajno ne nalazi opasni kukac posudu sa smećem treba držati zatvorenu

na vrata i prozore kuća/stanova bi trebalo postaviti zaštitne mreže

prirodna alternativa sintetskim insekticidima/repelentima jesu eterična ulja lavande, eukaliptusa, bosiljka, metvice, limuna i citronele jer izrazito odbijaju ove opasne kukce

osobe koje znaju da su alergične na ubode ovih opasnih kukaca trebale bi sa sobom uvijek nositi lijekove”, napisali su.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.