PODACI FIA-E, O OVOME BRUJI JAVNOST U BIH Turska televizija iz svih budžeta u FBiH “izvukla” skoro milion KM, od Veleža više dobila samo SDA?! Stigli demantiji iz Vlade Federacije i Veleža…

Više od devet i po hiljada udruženja u Federaciji BiH, tačnije njih 9.576, povuklo je iz raznih budžeta 113,6 miliona KM, podaci su Finansijsko-informatičke agencije u Federaciji BiH (FIA) – javila je Akta.ba.

Na spisku se našao i FK Velež iz kojeg su demantovali navode da su dobili sredstva iz budžeta. Oglasili su se i iz Vlade Federacije te također tvrde da su izneseni netačni podaci. Navode da TRT, turska državna televizija nije dobila novac.

U nastavku vam donosimo podatke koje je objavio poslovni portal Akta.ba, ali i pomenuta dva demantija.

“Najvećim dijelom se finansiraju iz budžeta sa lokalnog nivoa (općine, kantoni…), a najviše novca iz budžeta dobijaju političke stranke, sportski klubovi, boračke organizacije i vjerske zajednice.

Kao i svake godine, na vrhu liste nalaze se političke organizacije.

Tako je i 2021. godine najviše novca iz budžeta dobila SDA Sarajevo i to preko tri miliona KM.

U podacima poslovnog portala Akta koji je objavio podatke dalje slijede FK Velež sa 2,4 miliona KM, te stranke HDZ BiH sa 2,1 milion KM i SDP BiH 1,7 miliona KM.

Za političke organizacije se zna da iznos novca dobijaju na osnovu broja mandata u skupštinama i parlamentima.

Ipak, nameće se logično pitanje iz kojeg razloga su domaće vlasti sa različitih nivoa u FBiH turskoj nacionalnoj televiziji s predstavništvom u BiH dale skoro milion KM te da li više novca nisu zaslužile domaće kompanije.

Na listi se u proteklih nekoliko godina pojavljuju uglavnom ista udruženja, ali i strana predstavništva.

Između ostalih tu su Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – Predstavništvo TRT-a u BiH koje je povuklo iz budžeta 909.626 KM.

Ali i Bosanskohercegovačka željeznička javna korporacija osnovana za zajedničku dobrobit Federacije BiH i Republike Srpske kako bi uspostavila institucionalizovanu saradnju među entitetima.

Značajna sredstva dobio je veliki broj boračkih udruženja i saveza, a za razliku od prethodnih godina, na ovogodišnoj listi uglavnom dominiraju sportska udruženja.

U nastavku pogledajte proširenu listu.

Ovo je top 100 udruženja koja su 2021. godine dobile najviše sredstava iz budžeta, a ukupno 44.977.604 KM – prema portalu Akta.ba.

Nakon ovoga oglasili su se iz Veleža, ali i Vlade Federacije.

U cilju istinitog informiranja javnosti, FK Velež Mostar obratio se dopisom redakciji portala Akta.ba s molbom da objavimo tačnu informaciju o iznosu budžetskih sredstava koja je FK Velež Mostar uprihodio i obrazložimo netačan navod o iznosu sredstava koje su dobili iz budžeta, odnosno službene podatke FIA-e.

Iz FK Veleža navode da je u iznos od 2.460.025 KM budžetskih sredstava uračunat i iznos uplaćen od strane UEFA-e, te FSBiH, na koji se ne obračunava PDV, a koji je prilikom predaje finansijskog izvještaja svrstan pod budžetske prihode.

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

Predmet: Reakcija na Vaš tekst “Kako posluju udruženja u FBiH: Ko najviše prihoduje i zarađuje, a ko “crpi” iz budžeta ” od 12.07.2022.godine i pregled “Top 20 udruženja i fondacija sa prihodima iz budžeta”

Poštovani,

Na osnovu finansijskih izvještaja za 2021. godinu koji su sačinjeni u skladu sa Zakonom, a koji su potom revidirani, prihodi FK Velež u 2021.godini iznosili su 4.099.932 KM, a analitika istih je sljedeća:

– Prihodi od vlastite aktivnosti-sponzori, ulaznice i sl. 1.257.622 KM;

– Prihodi od donacija 327.530 KM;

– Prihodi od članarina 54.755 KM;

– Ostali prihod 604 KM;

– Iznos od 2.460.025 KM (kako stoji u Vašem pregledu od 12.07.2022.godine) odnosi se na sljedeće:

– finansijska sredstva od UEFA-e za učešće u evropskim takmičenjima su 1.662.455,50 KM;

– finansijska sredstva iz budžeta su 556.000 KM;

– finansijska sredstva od FS BiH 241.570 KM za plasman na tabeli.

Na osnovu navedenog evidentno je da je pored prihoda iz budžeta u toku 2021.godine (556.000 KM) u iznos od 2.460.025 KM (kako stoji u Vašem pregledu od 12.07.2022.godine) uračunat i iznos uplaćen od strane UEFA-e, te FSBiH, na koji se također ne zaračunava PDV.

Odgovorno tvrdimo da su gore navedeni podaci apsolutno tačni i predstavljaju pravu sliku prihoda FK Velež za 2021.godinu. Podvlačimo, ukupan prihod koji je FK Velež Mostar ostvario iz budžeta za 2021. godinu iznosi 556.000 KM”, navode u Veležu.

Oglasila se i Vlada Federacije

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine demantovala je navode “iz Budžeta Federacije BiH dodijelila 909.626 KM Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – predstavništvo u Sarajevu“.

“S ciljem istinitog informiranja obavještavamo javnost da su netačne informacije da je Vlada Federacije BiH iz Budžeta Federacije BiH dodijelila 909.626 KM mediju “Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – predstavništvo u Sarajevu“.

Obavještavamo javnost da Vlada Federacije BiH nije dodijelila, a ni uplatila, niti jedne konvertibilne marke iz Budžeta Federacije BiH ovom mediju.

S obzirom da su iznesene neistinite tvrdnje, u skladu sa svim odredbama Kodeksa za štampu i online medije BiH, tražimo od medija koji su objavili netačne sadržaje da objave ispravke na već objavljenim tekstovima u kojima je svjesno izražena tendencija za diskreditiranje Vlade Federacije BiH i federalnog premijera Fadila Novalića, a javnost navedena na pogrešena zaključak”, navode iz Vlade FBiH i dodaju:

“Uzimajući u obzir činjenicu da se pojedini mediji pozivaju na podatke iz izvještaja Finansijsko-informatičke agencije o budžetima i finansiranju udruženja u Federaciji BiH, preporučujemo da se za tačne podatke, kao i tumačenje istih, obrate Agenciji”.

Podsjetimo, Akta.ba je objavila listu ko sve dobija novac iz Budžeta FBiH, a među njima su stranke, udruženja i sportski klubovi.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.