Pogledajte gostovanje Schmidta kod Hadžifjezovića, jako direktno o Dodiku: “Preporučio bih mu da se vrati malo, ali ja ću svakako donositi odluke”

Visoki predstavnik Christian Schmidt govorio je o brojnim temama u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem.

Sada je stigao i snimak cijelog gostovanja.

Naglasio je kako on sam ne može promijeniti stanje u državi te da je za izmjene Ustava BiH prvobitno zadužen Parlament.

“Imamo situaciju da Dejtonski sporazum, tj. ustav dejtonski ne predviđa neka građanska prava, fokusira se na etničku gurpu, na konstituirajuće narode, a oni ostali ostadoše negdje u praznini.

Neki demonstranti s kojim sam razgovarao rekli su mi, gospodine Schmidt pa vi možete donijeti koju god odluku hoćete, zašto to ne uradite?

Onda sam morao reći da je ne mogu promijeniti državni ustav, Ustav Bosne i Hercegovine te da to mora učiniti Parlament, a dio toga je i provedba presude Sedjić-Finci i svih ostalih presuda.

Ne smatram da je dobro da se stalno bavimo presudom Ljubić. Sad se moraju rješavati ostala pitanja”, istakao je Schmidt.

Bilo je riječi i o RS, Miloradu Dodiku…

“Kad je riječ o državnoj imovini čut ćete uskoro stvari sveobuhvatno koje se tiču i RS, jer i RS će biti dio intergracije BiH u Evropu. Ono što je važno je pravednost, a ona se orjentira prema građanma RS.

U RS ima dosta stranih investicija, ako se ne varam i njemačkih. Mislite li da je stvarno bilo pametno od gospodina Dodika da ne da saglasnost za novog njemačkog amabasadora, pa to su dječije igre.

To su metode izborne kampanje. Mi smo odrasli ljudi i moramo se znati ophoditi jedni prema drugim. Mislim da tu treba biti umjeren.

Dodika poznajem i iz jednog drugog perioda gdje smo vrlo intezivno sarađivali i mogu samo preporučiti da se vrati malo, ali ja ću svakako donositi odluke”, kazao je između ostalog Schmidt.

Veoma otvoreno je govorio i o navodima opozicije da su neregularni izbori za predsjednika tog entiteta.

“Centralna izborna komisija i ostale institucije to trebaju provjeriti. Veliki broj nevažećih glasova je iznenađenje i mora se ostati na tom pitanju. Ovdje radi CIK i mi ćemo u budućnosti još više pomoći i bit će još nezavisniji, ali moramo sada pričekati”, rekao je između ostalog Schmidt.

Pogledajte snimak cijelog gostovanja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.