Pogledajte kako u BiH izgleda gradilište, kako kažu: “Najsavremenijeg zatvora na Balkanu”

Na planini Igman, mikrolokalitet Blažuj, privode se kraju radovi na izgradnji najveće pritvorske jedinice na prostoru bivše Jugoslavije sa oko 300 kreveta i najsofisticiranijom sigurnosnom opremom.

Ekipa portala Klix.ba danas je obišla gradilište, a tim povodom smo razgovarali i sa direktorom Kazneno-popravnog zatvora Miljacka – Sarajevo Farukom Zubčevićem.

Kompleks će činiti četiri zgrade – upravna zgrada, zgrada policije, servisna zgrada i zgrada posebne pritvorske jedinice sa svojom pratećom infrastrukturom.

Pored toga bit će sagrađen parking za posjetioce i osoblje zavoda, što do sada nije bila praksa.

“Sukladno strategiji borbe protiv korupcije na osnovu antikorupcionog plana rada i postupanja koordiniranog od antikorupcionog tima Vlade FBiH, Ministarstva pravde FBiH u realizaciji KPZ Miljacka – Sarajevo je na zakonski način i u saradnji sa svim nadležnim organima izvršilo ugruntavanje 500 duluma zemlje na planini Igman”, rekao je Zubčević.

Ističe da su radovi na izgradnji najsavremenije pritvorske jedinice na Balkanu u završnoj fazi te da su za gradnju ranije dobijene sve potrebne dozvole, odobrenja i saglasnosti.

Izgradnju objekta je dijelom finansirala Vlada FBiH, a dijelom Evropska unija kroz IPA fondove.

“Na ovaj način će se riješiti konstantna prebukiranost KPZ Miljacka – Sarajevo koji je ujedno najveća pritvorska jedinica na Balkanu jer opslužuje dva najveća suda u BiH, kao i Tužilaštvo KS. Time se trajno rješava problem kapaciteta za pritvor”, rekao je Zubčević.

Ističe da će objekti na Igmanu sa sigurnosnog aspekta biti opremljeni najboljom opremom te da su se radovi odvijali istim intenzitetom i tokom zimskim mjeseci.

“Smatram da smo na ovaj način pokazali da smo na visokom kadrovskom i tehnološkom nivou te da smo stanju da realizovati i najkompliciranije poduhvate u roku.

Tome u prilog ide i oko 20 tendera na koje je uložena samo jedna žalba”, dodao je.

Direktor KPZ Sarajevo kaže da će se realizacijom ovog projekta otvoriti prostor da rješavanje problema nedostatka kapaciteta za policijske i sigurnosne agencije poput OSA-e, FUP-a, MUP-a Kantona Sarajevo, Sudske i zatvorske policije, kao i nedostatka prostora za Općinski i Kantonalni sud i Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

“Prvi put na teritoriji Sarajeva imamo 500 duluma zemlje koje imaju potpuno čiste vlasničke papire.

Njih namjeravamo ustupiti policijskim i sigurnosnim agencijama kako bi u potpunosti riješili sve probleme po pitanju smještajnih kapaciteta za svoje specijalne i specijalističke formacije što je krucijalno za borbu protiv korupcije na federalnom i drugim nivoima”, kazao je Zubčević.

Pogledajte snimak koji je objavio Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.