Pogledajte ko su kandidati za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, oglasili se i iz SIPA-e: “Ostalo je još nekoliko imena čije su provjere u toku”

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) okončala je provjere za 12 kandidata koji su predloženi za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine – rečeno je Feni u toj instituciji.

O rezultatima izvršenih provjera obaviješteno je Vijeće ministara BiH.

“Ostalo je još par kandidata čije su provjere u toku. Nadamo se da će vrlo brzo biti i one okončane – navode iz SIPA-e.

Iz ove agencije podsjećaju da je rok za provjeru kandidata, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH, 30 dana.

Iz Vijeća ministara BiH je saopćeno da je novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zaprimila iz SIPA-e konačni izvještaj o istinitosti informacija za dvanaest kandidata za ministre i zamjenike ministara u procesu formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH.

Najkasnije do kraja ove sedmice očekuje se da će iz SIPA-e i Centralne izborne komisije BiH biti dostavljeni izvještaji o završenim provjerama kandidata za ministre i zamjenike ministara za novi saziv Vijeća ministara BiH.

Odmah po dobivanju izvještaja o završenim provjerama očekuje se nastavak postupka formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH, sukladno proceduri propisanoj Zakonom o Vijeću ministara BiH.

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su na današnjoj sjednici razgovarali o mogućem datumu održavanja hitne sjednice koja bi imala samo jednu tačku dnevnog reda, a to je imenovanje Vijeća ministara BiH.

“Odlučili smo da će sjednica biti održana dan ili dva poslije informacije da su svi kandidati prošli predviđene provjere Centralne izborne komisije BiH i SIPA-e, odnosno par dana poslije održane sjednice Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH – kazao je Feni predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić.

Prema njegovim riječima, neki optimalni datum o kojem su razgovarali, imajući u vidu da su provjere još u toku, vjerovatno će biti srijeda ili četvrtak naredne sedmice, dakle 25. ili 26. januar.

Kandidati za ministre u Vijeću ministara su: Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora BiH,

Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH,

Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane. Nened Nešić (DNS) predložen je za ministra sigurnosti,

Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa,

Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija.

Davor Bunoza (HDZ BiH) kandidat je za ministra pravde,

Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) za ministricu civilnih poslova, a Sevlid Hurtić (Bosanskohercegovački Zeleni) za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.